Kultography

Boban Markovic is fellép a Csabai Kolbászfesztiválon

Boban Markovic is fellép a Csabai Kolbászfesztiválon

Kultography írása itt: - 2011-10-25 07:00

"Azok a hagyományok, melyekkel Békéscsaba a sertéstenyésztés- és feldolgozás tekintetében rendelkezik, és amilyen sikeres, népszerű terméknek tekinthető a csabai kolbász, meglehetősen természetes volt, hogy a 90-es évek közepén, amikor az országban egyre-másra szerveződtek a gasztronómiai és egyéb tematikájú fesztiválok, akkor itt a kolbász köré kellett annak létre jönni." - olvasható a rendezvény honlapján. Az elmúlt 15 évben a megrendezett alkalmak pedig mind öregbítették a régió húsiparának jó hírét, éppen ezért bizakodóak a szervezők, hogy az idén október 28-31. közöttre a városi sportcsarnokba tervezett rendezvény ismét bizonyítja jelentős turisztikai vonzerejét.

A rendezvény fő attrakciója minden évben a kolbászkészítő verseny, amelyen csaknem félezer gyúró csapat vesz részt, illetve a szárazkolbászok versenye és a disznótoros ételkészítés és -kóstolás. Az idei fellépők között megtalálható a Balkan Fanatik, Boban Markovic, a Csík Zenekar, ifj. Sánta Ferenc és népi zenekara, a Magna Cum Laude és a Parno Graszt. A fesztivál történetében először Egyetemista Gyúrásra is lehet jelentkezni, amellyel a szervezők a hagyományos magyar gasztronómia továbbörökítésének fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A programra egyébként október 30-án kerül sor.

A koncertek és a kolbászkészítő verseny mellett disznóvágás-bemutatók, szárazkolbász-verseny, disznótoros ételek, bográcsos töltött káposzta és kolbászos tarhonyás ételkészítési versenyek, népzenei és néptánc bemutatók szórakoztatják majd az érdeklődőket, de lesz például csikósbemutató is. Külön megmérettetést szerveznek az elmúlt 15 év bajnokainak, győztes csapatainak, és megemlékeznek Krajcsó Pál hentesmesterről, aki 2000-ben elsőként kapta meg a fesztivál Életműdíját.

Mindezek mellett a fesztivál része egy nagyszabású élelmiszeripari és turisztikai kiállítás is, ahol mindenki beszerezheti a különleges házi és kisüzemi készítésű, igazi hungarikumnak számító füstölt csabai vastagkolbászt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása