Kultography

Naná, hogy lesz Borfesztivál!

Naná, hogy lesz Borfesztivál!

Kultography írása itt: - 2011-09-06 08:16

Hazánk - bármennyire is igyekszik a hazai bormarketing ezt letagadni külföldön - a világ borkínálatának élvonalába tartozik. Lehet szeretni a testes spanyolt és a könnyed olaszt, vannak egészen elvetemültek, akik megpróbálkoznak svéd borral is, de kétség sem fér hozzá, hogy a magyar borokat és azok mindenféle változatait rangos listák jegyzik. Ha pedig egy nagy múltra visszatekintő, tapasztalt bortermelő ország az ország egyik kulturális középpontjában, a Budai Várban borfesztivált szervez, azt még külföldön is nehéz űberelni. Ugyanis vannak dolgok az életben, ahol nem minden pénzkérdés...

A Budavári Borfesztivált a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. szervezi szeptember 7-11. között, és ami további bizodalomra ad okot, az a számtalan partner, kiállító és kísérő esemény. A szakma legjava képviselteti magát a rendezvényen, így miközben az átlag bámészkodó közönség szorgosan kóstol, a szakma is rengeteg tapasztalatra tehet szert.

A Borfesztivál saját borversenyén, a világon az első borbíráló informatikai rendszerrel és nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakemberek segítségével, egy órára borbírává válhatnak az vállalkozó kedvű látogatók a VinAgora sátorban. Négy napon át, az óránként 15 fős csoportokban megkóstolt 5-6 bor közül a résztvevők bírálatai alapján dől el, melyik termelő terméke nyeri el a hat kategóriában meghirdetett Fesztivál Bora címet. Az Érmes Borok Háza pavilonban - részben ehhez kapcsolódóan - olyan feltörekvő borászatok mutatják be boraikat, akik a júniusban megrendezett 12. VinAgora Nemzetközi Borversenyen érmet nyertek, de nem kiállítók a Borfesztiválon. Mindezek mellett pedig a palackok is versenybe szállnak egymással, hiszen a belbecs mellett a külcsín is egyre hangsúlyosabb szerephez jut a termékek népszerűsítésben. Erről is a látogatók szavazhattak szeptember 3-ig 10 jelölt közül.

Aki pedig leginkább a nagy nyüzsgést szereti, az sem csalódik, hiszen színes, látványos, táncos-zenés forgatag készül a "szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére": ez lesz a Szüreti Felvonulás. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai, valamint a Szarvasgomba Lovagrend képviselői alkotják - minthogy a fesztiválhoz kapcsolódó Boregyetemen a szarvasgomba volt a vendégszereplő. Egyébként a Boregyetem második napján, szeptember 6-án pedig előreláthatóan Champagne, Bordeaux, Val de Loire és Alsace valamint Val du Rhône borvidékének borászai személyesen vesznek részt a rendezvényen és tartanak előadást, ezt érdemes elcsípni.

A Borfesztivál idén is nagy hangsúlyt fektet a gasztronómiai kínálatra, ennek pedig az egyik oka az, hogy a legtöbb borszakértő bevallása szerint jó bor önmagában nem igazán létezik, nagyon sokat számít annak "környezete", vagyis az ételek, amelyek a fogyasztásra kínált bor társaságát adják. A Vendégország udvarban a Francia Kapcsolat séfjeinek interpretációjában kóstolhatjuk Franciaország ételeit. Hagyományos, kézzel húzott rétesek, kemencében sült kenyérlángosok, klasszikus kürtöskalács, szőlőcsősz pecsenyéje, finomságok mangalicából, magyar, francia és spanyol juh-, kecske-, és tehéntejből készült sajtok, sonkakülönlegességek, házias füstölt ínyencségek várják a látogatókat.

A Budavári Borfesztivál 20. évfordulója apropójából emellett szabadtéri poszter kiállítás is lesz, illetve többféle meglepetéssel kedveskednek a látogatóknak. Hogy pontosan miket kínál még az öt napos fesztivál, megtalálható a Budavári Borfesztivál honlapján.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása