Kultography

Kulturális közösségi oldal indult íróknak

Kulturális közösségi oldal indult íróknak

Kultography írása itt: - 2011-06-09 10:13

A közösségi alkotóműhely és könyvtár szerepét egyszerre betöltő új online alkalmazás segítségével a szerzők szabadon, valós időben írhatják és publikálhatják műveiket, novelláktól kezdve a képregényig. Az oldal célja, hogy a fiatal, tehetséges írók olyan megjelenési felületet kapjanak, amely rögvest közösségi hálóba kapcsolja az elkészült alkotásokat egy egyedi tartalomkezelési rendszer, a „polcrendszer” segítségével. Az oldalon létrehozott mű a "gib", szerzője a "gibber". A rendszer egy új könyvstruktúrát hoz létre, amely olvasási felületében megőrzi a könyv kanonikus jellemzőit (lapozható, fejezetekre osztott, jó olvasási élményt biztosít), ám tartalomkezelésében a hipertext lehetőségeit széleskörűen bontakoztatja ki: a szerző linkek, videók, képek, multimédiás tartalmak beépítésével szó szerint élővé, mozgóvá teheti alkotását. A képregények számára pedig speciális megjelenési felületet nyújt.

Egy létrehozott regisztrációs fiók egyben a saját polcunk lesz (úgy is néz ki, mint egy polc). Ha írunk egy könyvet, automatikusan felkerül a polcra, és ha engedélyezzük, onnantól kezdve azt bárki leveheti, elolvashatja és felteheti a saját polcára. Van polc a kedvenceknek, az utoljára olvasottaknak és egy vendégkönyv számára is. Ezen felül egy egyszerű mozdulattal feliratkozhatunk kedvenc íróink tevékenységeire, mint ahogy mások is a miénkre.

A Gibber.hu teljesen ingyenes, bárki szabadon olvashat, a regisztrált tagok pedig kommentelhetik, értékelhetik a felkerült írásokat, létrehozva egy diskurzust, amely bepillantást enged a „művészi tevékenység” háttérfolyamataiba. Az oldalon megjelent legjobb műveket szakértő kritikusok is értékelik majd, lehetőség van különféle pályázatokon való részvételre akár egy gombnyomással. Újdonság és kuriózum az a publikálási rendszer, mely lehetővé teszi, hogy a honlapon megírt "gib"-et az alkotó a Gibber.hu-val kapcsolatban álló nyomdával kinyomtathassa, könyv formájában megjelentethesse. Az oldal nem csak költőknek és íróknak nyújt lehetőséget a publikálásra, hanem a kezdő kritikusoknak is, akik később az oldal kritikus csapatának tagjai lehetnek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása