Kultography

Budapest Liszt Ferenc szemével

Budapest Liszt Ferenc szemével

Bálint Ádám írása itt: - 2011-04-03 14:19

Útikönyveket ritkábban szoktak ajánlani az olvasóknak, most mégis kivételt teszünk, több okból is. Az egyik a figyelemreméltó az alapötlet, hiszen képet kaphatunk Liszt Ferenc életútjáról és Budapest akkori arcáról egyszerre. A másik, hogy a könyvben megidézett budapesti séták alkalmával számtalan építészeti és történelmi összefüggést is felfedezhetünk úgy, ahogy eddig nem igazán volt rá mód.

Watzatka Ágnes gyűjtésébe belelapozva egy érdekesség: tudtátok-e, hogy a századforduló kiemelkedő politikusának, gróf Apponyi Albertnek lakása volt a Szervita téren és az 1876-os nagy árvíz idején az akkori Hal téren (ma az Erzsébet híd pesti levezetője - Szabad sajtó út, Ferenciek tere) lakó Lisztet néhány napra befogadta? Ő volt az a magyar államférfi, aki a Trianoni békeszerződés aláírásakor hazánk védelmében híres békeexpozét mondott.

A kötet bevezetőként mutatja be Liszt biográfiáját, később pedig számtalan, a fentebb leírthoz hasonló anekdotikus elemet jelenít meg. Mintegy naplóként sorra veszi a híres zeneszerző budapesti tartózkodásainak minden lényeges állomását - összesen 103-at -, amelyekről történeti emlék maradt fenn. Az egyes fejezetek tulajdonképpen a releváns városrészeket mutatják be, ezeken belül pedig ismert és kevéssé ismert épületekről készült korabeli és jelenkori képek és leírások találhatók. Ezekhez a szöveges bemutatásokhoz még geokoordinátákat is megadtak a könnyebb azonosíthatóság érdekében. Igazi sétakönyv, magyar nyelven, a Helikon kiadó és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös gondozásában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása