Kultography

Így csavard fel a szőnyeget háromszázszor!

Így csavard fel a szőnyeget háromszázszor!

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2011-03-13 14:39

Szombat este hétkor már egy gombostűt sem lehetett leejteni a színház előcsarnokában, ahol óriási érdeklődéssel várta a nézőközönség a jubileumi előadást. Mindezt annak ellenére, hogy a Méhes László által rendezett darabot lassan tíz éve játsszák, azonban úgy tűnik a Hungária tényleg örökzöld együttes, és egy abszolút vegyes összetételű nézőközönséget hozott össze.

A történet a hatvanas évekbe repít vissza minket, amikor is a fiatal Fenyő Miklós, vagyis Ricky, családjával együtt hazatér az Egyesült Államokból. A magyar fiatalság ekkoriban házilag berhelt rádiókon hallgatta Jerry Lee Lewis-t, Buddy Holly-t, és mindent, ami onnan, a távoli nyugatról jött és kellőképpen vérpezsdítő volt a szocializmus szürke hétköznapjaiban. Ricky, akit a színpadon Miller Zoltán formált meg, csak olaj erre a tűzre, és természetesen barátaival együtt emiatt sokszor összetűzésbe kerül szűkebb és tágabb környezetével. Legnehezebb pillanatiban éppen ezért nagy szüksége van örök múzsája, Jerry Lee Lewis segítségére. Az ő megjelenése nem csak Rickyre, de a nézőkre is nagy hatással volt, hiszen nem más, mint Fenyő Miklós játssza ezt a szerepet, akit szinte minden mozdulatáért megtapsolt a nagyérdemű. Ricky szülei szerepében Vándor Éva és Újréti László lépett színpadra, az ő alakításuk is jelentősen hozzájárult a háromszázadik előadás felejthetetlenségéhez. Az induló tagjait Miller Zoltánon kívül Maday Gábor, Zöld Csaba, Dányi Krisztián, Csórics Balázs és Gieler Csaba játszotta. Mindenképp ki kell emelnünk Háda János (Bigali elvtárs szerepében) és Katona János (rendőrtizedes) alakítását, akik kitűnően alakították a kor „klasszikus” nyerőpárosát, a polifunkcionáriust és az ostoba rendőrt. Ha már a nagy alakításoknál tartunk, a baráti NDK-ból érkező Gretchen (Jakus Szilvia) és Hella (Meskó Tímea) tánc közbeni mozgáskultúrája vitte a pálmát, pár perces színpadi játékuk után a nézők nagy része (köztük e sorok írója is) nehezen szedte össze megmaradt komolyságát. A történet vége a színpadot tekintve happy end, a nézőtéren pedig "standing ovation".

A háromszázadik előadás végére egy hatalmas torta is előkerült, a szereplők megtáncoltatták a rendezőt és a teljes stábot, majd közösen köszöntöttük a születésnapos Fenyő Miklóst.

Ha valaki szereti a rock and rollt, ha szeretné elvinni egy laza színházi estére barátait vagy családját, ha van olyan pedagógus, aki meg akarja szerettetni tanulóival a színházat, semmiképp ne hagyja ki a Made in Hungáriát!

A szőnyegcsavarást pedig erre vagy erre a linkre kattintva gyakorolhatjuk hatékonyan.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása