Kultography

90 éve született Romhányi, a "rímhányó"

90 éve született Romhányi, a "rímhányó"

Bálint Ádám írása itt: - 2011-03-08 15:22

Kilencven évvel ezelőtt született Nagytétényben Romhányi József író, költő. Eredetileg muzsikusnak készült, de végül a szövegkönyveknél kötött ki: számos magyar opera - például Sugár Rezső: Hunyady című oratóriumának, Horusitzky Zoltán: Báthory Zsigmondjának szövegírója volt. Egyik leghíresebb munkája a Macskák című musical.

1960-1962 között a Magyar Televízió szórakoztató rovatának volt a művészeti vezetője, később a Pannónia Filmstúdiónál együtt dolgozott Nepp Józseffel a Dr. Bubón, a Mézga családon, a Mekk mesteren. Nevéhez fűződik a Flintstone család magyarítása is, amely végül a Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki címet kapta. Ennek több mint negyven epizódjához írta meg a méltán híressé vált rímes dialógusokat.

<iframe title="YouTube video player" width="480" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/uyaw_j62peY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása