Kultography

Hogyan lehetnénk boldogabbak?

Hogyan lehetnénk boldogabbak?

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2011-03-04 16:09

A témaválasztás elég hálás és egyben nehéz is, hiszen a könyvesboltok polcai roskadoznak az életvezetési témájú könyvektől. Azonban az utóbbi évek azt mutatják, hogy a magyar olvasóközönség egyre nyitottabb a pszichológiai témájú könyvekre. Múlni látszik tehát az a téveszme, hogy ez a tudomány mondva csinált, és az írok mindössze elmélkedő „agyturkászok”. Oliver Sacks és Gary Chapman könyvei széles körben ismertek lehetnek, és a magyar professzor asszony is egyre kedveltebbé válik nem csak televízióban közvetített előadásainak, de emberközeli hozzáállása miatt is.

A Hogyan lehetnénk boldogabbak tehát nem összefüggő mű, hanem különböző kutatások és előadások összekapcsolása, amely eredményében mégis egységet mutat, ráadásul mindenki számára érthető módon. A szerző nem használ szakzsargonokat, nem tudományoskodó stílusban fogalmaz, a könyv elsősorban nem a kollégáknak, sokkal inkább a boldogságot keresőknek szól. Megismerhetjük az öröm, szeretet, szerelem biológiai működését, azt, hogy hogyan hat az idegrendszerünkre egy ölelés, hogyan használhatjuk az agyunkat és az azt működtető és reakcióba hozó folyamatokat tudatosan a stressz kezelésére. Mert ha egyszer annyi minden hat ránk, miért is ne fordítsuk mindezeket tudományos módszerekkel és egyszerűen a saját javunkra?

Eközben megismerhetjük a pszichológia új irányait, mint például az egészségvédő megbocsátást vagy a poszttraumás növekedést. Rövid sétát tehetünk  lelkünk labirintusában, megtanulhatunk kapcsolatainkban is jól működni, megismerhetjük a párkapcsolati játszmák alapeseteit, és végül eljutunk az örömkeresés útjaihoz.

Ez persze egyszerre tűnhet egyszerűnek és bonyolultnak, de ha érdekes esettanulmányok, tudományos kísérletek és szórakoztató tálalásmód mellett vágunk neki a könyvnek, Bagdy Emőke senkinek nem okoz majd csalódást. Ahogy ő fogalmaz: „Az élet nem azt jelenti, hogy csak éljük túl valahogy a viharokat, hanem hogy tudjunk táncolni az esőben! Zene nélkül is tudjunk táncolni – a zene majdcsak megjön valahonnan!

A könyv a Kulcslyuk Kiadó gondozásában jelent meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása