Kultography

Pandora, avagy amikor egy szelence kitárul...

Pandora, avagy amikor egy szelence kitárul...

Bender Krisztina írása itt: - 2011-02-26 14:17

A mitológiai Pandora megtehetett bármit, egyetlen kivétellel: nem nyithatta ki a szelencét. Ám a nő – és vele együtt az emberiség – kíváncsisága áldozata lett. Nem bírt ellenállni a kísértésnek és kinyitotta a dobozt, rászabadítva a világra az összes csapást. Egyedül a remény maradt a szelencében. Szenvedésekkel teli időszak után Pandora másodszor is kinyitotta azt, a remény ekkor kiszökött, és elvegyült az emberek között…

A könyvbeli Pandora Raffaello egy kitalált festménye, mely nevéhez hűen ugyanúgy ellenállhatatlan, és ugyanúgy bajt hoz mindenkire, aki a közelébe kerül. A második világháborúba visszanyúló történet olyan akár egy színes paletta…szerelem, nyomozás, ecsetmártás a festőművészet világában, konspiráció és megannyi rejtély, hogy végre a festmény és a hozzá szorosan kötődő személyek megtalálják helyüket a világban.

Jilly Cooper elképesztő gyorsasággal száguld, a pörgős cselekménysorozat sokszor éppen azt teszi lehetetlenné, hogy egy-egy karakternél megálljunk, megismerjük, megértsük. Keveset gondolkozunk, inkább haladunk előre, egyre gyorsabban, hogy az egyre szerteágazóbb történet rejtélyeit megoldjuk. A sok szereplő között néha elveszünk, gyakran nem tudjuk ki kinek a kije…

Cooper szereplői közül sokan már nem ismeretlenek azok számára, akik olvasták az 1998-ban életműdíjjal jutalmazott írónő korábban megjelent könyveit. Kellemes kikapcsolódás, nagy tanulságok nélkül.

A könyv a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg.

Bender Krisztina

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása