Kultography

2015-ös koncertek, amiket már most remegve várunk

2015-ös koncertek, amiket már most remegve várunk

Kultography írása itt: - 2014-12-29 16:49

 Az év végén nemcsak a múltba réved tekintetünk, hanem egy kicsit előre is pillantgatunk. Sőt, már most némi izgalommal vésünk be dátumokat a képzeletbeli naptárunkba. Dátumokat, és a hozzájuk kapcsolódó koncerteket, amik miatt már nagyon várjuk, hogy átlépjünk 2015-be. 

voltfesztival_2013 (163).JPG

Lamb - 2015.03.04., Akvárium Klub

A Lamb elnevezésű brit duó a 2000-res évek elektronikus zenei vonalának volt meghatározó alakja, a Gabriel és a Gorecki című slágereik hallatán a legtöbbünk szeme a mai napig felcsillan. Lou Rhodes és Andy Barlow 1996-ban alakult formációja 2015-ben pedig visszatér Budapestre, hogy bemutassa legújabb, Backspace Unwind című lemezét az Akvárium Klubban. A három év után elkészült hatodik nagylemezük sajátosan ötvözi a downbeat, a jazz és a drum ’n’ bass elemeit. A bulit pedig még izgalmasabbá teszi, hogy vendégként a hazai színeket képviselő mїus is látható és hallható lesz, akikkel a remek Tessellation album kapcsán még interjút is készítettünk.

Archive - 2015.03.16., A38 Hajó

Az 1993-ban alapított Archive mindig beletalált a trendbe, sőt, mindig előtte járt pár lépéssel, ám a megérdemelt népszerűséget sosem szerezte meg; ugyanakkor szűkebb rajongótábora fanatikusan rajong a Darius Keeler és Danny Griffiths duójából kialakult művészkollektíváért. Sokan a Massive Attackhez hasonlítják a korai Archive-ot - pedig a Sneaker Pimps kézenfekvőbb viszonyítási pont lenne - és a Londinium című albumot Peter Gabriel is az egekbe dicsérte, hogy aztán másodikként már egy polírozott hangzású poplemezt adjanak ki. Harmadik albumukon pedig egészen Pink Floydosra vették a figurát: a triphopot, popot elhagyva inkább a nagyszabású, szimfonikus-elektronikus progrock felé kalandoztak. Az évek során az Archive Franciaországban elképesztően népszerű lett, az öt évvel ezelőtti Controlling Crowds lemez listavezető lett itt, illetve egyre-másra adták ki a lemezeket és DVD-ket fantasztikus hangulatú párizsi és brüsszeli koncertjeikről. Tavaly a csapat megvalósította az Axiom című lemez-film konceptet, ami tulajdonképpen egymáshoz lazán kapcsolódó klipek füzére. És most, alig kilenc hónappal az Axiom után itt az új lemez, a Restriction, melynek jövő évi európai turnéján Budapestet is útba ejti a kollektíva.

sleepmakeswaves_kicsi.jpgSleepmakeswaves - 2015.03.30., A38 Hajó

A Sleepmakeswaves az ausztrál rockzene egyik legizgalmasabb zenekara. Tavaly még a 65daysofstatic társaságában lépett fel Budapesten, ám 2015-ben már főattrakcióként indul európai turnéra a harmadik lemezével komoly kritikai és közönségsikert arató sydney-i kvartett. A Sleepmakeswaves a legszebb posztrock-tradíciókba ágyazódik bele: jellegzetes, visszhangos gitárok, a Mogwai, az And So I Watch You From Afar vagy az Explosions In The Sky, vagy éppen az említett 65daysofstatic hangzása; gyönyörű, nagyívű, instrumentális kompozíciók - a budapesti közönség ismerheti már jól a kenguruföldieket, akiknek ugyanakkor minden koncertje alapvető élmény.

 

OneRepublic - 2015.06.07., Papp László Budapest Sportaréna

Szinte már most borítékolható, hogy június 7-én egy tűt nem lehet majd leejteni az Arénában, hiszen az elmúlt évek egyik legnagyobb sikercsapata érkezik Budapestre. Néhány szektor már most megtelt, de van még hely azoknak, akik szeretik az igényességnek elég magas fokát képviselő Ryan Teddert és csapatát. A zenekar tavaly megkezdett és a mai  napig is tartó turnéja eddig 169 teltházas koncertet foglalt magában öt kontinensen, de most újabb fellépésekkel egészítették ki a legutóbbi lemezük alapján elnevezett (Native) koncertsorozatukat. A banda eddig olyan slágereket tudhat magáénak, mint az Apologize, a Love Runs Out, a Good Life, vagy a Counting Stars. Az elmúlt évek alapján bármilyen zenébe is fogtak, az arannyá változott, mi sem jobb bizonyíték erre, mint hogy első kislemezük Grammy-jelölésig jutott. A fiúk pedig azóta sem engedtek a saját maguk felé támasztott elvárásokból. Az év egyik legjobb buliját ígéri a budapesti fellépés.

voltfesztival_2013 (146).JPGParov Stelar Band - 2015.07.01.-07.04., VOLT Fesztivál

Jó, tudjuk, vicces azt írni a Parov Stelar Band esetében, hogy remegve várjuk a koncertjüket, hiszen gyakrabban lehet velük itthon találkozni, mintha négyzetre emelnénk és hárommal beszoroznánk a Pendulum és Dub FX bulijainak a számát, de akkor is... A sógorok gyülekezete igazi fesztiválra álmodott produkció, hiszen kissé egykaptafára íródott szerzeményeik bő egy órában kellemes alapot jelentenek a táncoláshoz. Az elektronikus alapokra pakolt modern szving sanzonok, a fúvósok, a kacér női ének, no meg az utóbbit szolgáltató hölgy nem éppen szűzies kóristalány külseje garantálja, hogy a VOLT-on megint az egyik leglátogatottabb koncert az övék lesz. De aki miattuk nem zarándokolna el Sopronba, az megteheti ugyanezt Ákos, a Motörhead, a Rise Against, a Parkway Drive, John Newman vagy éppen Lilly Wood kedvéért.

Florence and the Machine - 2015.08.11., Sziget Fesztivál

Az augusztus 10-17. között megrendezésre kerülő Sziget nulladik napjára érkezik fő fellépőként az évek óta a fesztivál kívánsággépének egyik legtöbb szavazatát begyűjtő Florence and the Machine. Eddigi diadalmas pályafutása ismeretében minden kockázat nélkül leleplezhető: Florence Welch nemcsak énekesnő, nemcsak isteni díva, hanem különleges személyek inkarnációja. A még csak huszonnyolc éves művész máris olyan karriert tudhat magáénak, ami csak a legnagyobbakkal történhet meg. A rendkívüli tehetség mögött egy fantasztikus zenekar is található, mely nélkülözhetetlen részvevője az extra show-nak, repertoárjuk elképesztő kombinációja az intelligens indie popnak, a túlburjánzó barokknak és a perzselő soulnak. Első lemezük rögtön az élre tört Angliában, és a második is megismételte a debüt bravúrját. A két albumával és látványos élő előadásaival komoly kritikai respektet kiváltó, MTV-, Q- és Brit Awards nyertes és Grammy-díjra is jelölt Florence2015-ben újabb nagy dobásra készül - és ennek minden bizonnyal az egyik legfontosabb helyszíne lesz a Sziget.

Fotók: Demjén Zoltán (Sleepmakeswaves) és Horváth Kata (Parov Stelar Band)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása