Kultography

Szerelmek, sorsok, háborúk

Szerelmek, sorsok, háborúk

Karlócai Regina írása itt: - 2014-04-19 20:05

Egy lány, aki a múltját kutatja, egy anya, aki nem beszél, titokzatos levelek, szövevényes családi titkok és két háború. A Levelek Skye szigetéről izgalmas, már-már nyári olvasmány mindazoknak, akik egy kis könnyed, ám igényes kikapcsolódásra vágynak.skye.png

Levelek_Skye_webre.jpegA második világháború Angliájában egy bombatalálat nyomán rejtélyes levelek kerülnek elő a falból. A huszonéves Margaret, akit anyja egyedül nevelt föl, s aki sosem kapott választ apjára vonatkozó kérdéseire, a levelek nyomába ered, hogy fölfejtse anyja, s ez által a saját múltját. Míg a lány kutat, az anyának nyoma vész, minden, amit magával visz, kétbőröndnyi levél.

A regény két idősíkja az első, és a második világháború, a cselekmény kizárólag a levelezéseken keresztül bontakozik ki, nincsenek átkötő szövegek vagy magyarázatok. E szerkezetből adódóan egyfajta hiány kíséri végig a történetet, mely jóféle feszültségben tartja az olvasót, hogy a végére aztán minden szépen összeálljon.

Hiteles és szép szerelmi történet rajzolódik ki az alaposan megformált karakterek segítségével. Megjelenik a vágyakozás, az aggodalom, a kettészakítottság, a félelem, s mindez felfokozottan a háború árnyékában.

A falból előszállingózó húszéves levelek, az évtizedekig egymásra váró szerelmesek, vagy a mindent tudó anya időnként márquezi történeteket idéz, s bár a regény egyszerűbb, könnyedebb, élvezetes olvasmány a szerelmi történetek kedvelőinek.A számos irodalmi utalás, a levelezésekben elhangzó szerzők és könyvcímek, illetve a cselekmény keretéül szolgáló történelmi események pedig azok számára is szellemi csemegét kínálnak, akik nem elégszenek meg a könnyű romantikával.

Ajánlom mindazoknak, akik szívesen csempésznek egy kis nyarat a hétköznapjaikba.

A kötet a Cor Leonis kiadó gondozásában jelent meg.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása