Kultography

Bridget Jones esete a még mindig Pradát viselő ördöggel

Bridget Jones esete a még mindig Pradát viselő ördöggel

Mittelholcz Dóra írása itt: - 2014-02-05 13:46

Márciusban visszatér hozzánk Bridget Jones, nyár elején a még mindig Pradát viselő ördög érkezik, jön az extravagáns Sofi Oksanen új könyve, valamint David Cronenberg filmrendező első regénye is a boltok polcaira kerül – izgalmas könyvek várnank ránk az év első felében. A lista közel sem teljes. 

konyvesslidsofi.jpg

Bár minden megjelenés még nem ismert, de a hazai könyvkiadók számos érdekességet árultak már el az idei első bridget-jones-300.jpgféléves repertoárjukból, amelyek között igazi csemegéket is találhatunk. Az Európa Kiadó gondozásában jelenik meg például márciusban magyarul a Bridget Jones-regények harmadik része. A Bolondulásigban a már jól ismert Bridgettel találkozunk, aki maga szinte semmit nem változott, azonban az utolsó találkozásunk óta megismerkedett a Twitterrel, lecserélte a chardonnay-t koktélra, az önsegító könyveket pedig gyermeknevelési szakirodalomra. 

Szintén a kiadónál lát napvilágot David Cronenberg, filmrendező első regénye, a TRANSZ sorozat részeként. A Konzumban Cronenberg hű marad a filmes világban megismert stílusához. Könyve világában folytatódnak rémálomba torkolló, drogos víziókban tobzódó filmjei: fetisizmus és a modern technika méregdrága vívmányaival kipárnázott fogyasztói valóság, a test betegségei és a lélek elvetemülése szövődik egybe ebben a sodró cselekményű, durva, mégis filozofikus történetben.

Február 20-án érkezik a mozikba George Clooney új rendezői filmje, a Műkincsvadászokés szintén februárban jelenteti meg a Libri Kiadó Robert M. Edsel azonos című regényét, amelyből a mozifilm adaptációja készült. A II. világháború a világ legnagyobb, legszervezettebb műkincsrablásának a története is. A németek figyelme mindenre kiterjedt, és a meghódított országok gazdagságát is akarták. De ahol rablók vannak, ott a zsaruk is előkerülnek. Európa még lángokban állt, amikor Roosevelt elnök kiadta a parancsot, hogy küldjenek egy különleges egységet a Német Birodalomba. A feladatuk: a frontvonalak mögött ragadt műtárgyak visszaszerzése és biztonságos helyre juttatása. Így megalakul minden idők legkülönösebb kommandója: hét múzeumigazgató, művészettörténész és kurátor fegyvert és felszerelést kap, hogy ellenséges területen járjon túl a nácik eszén, csempéssze nyugatra, amit csak bír, és ha lehet, maradjon életben… Szintén a Librinél jön – várhatóan április elején – Závada Péter új kiadványa, a MÉSZ, illetve náluk jelenik meg májusban Alessandro Baricco Emmaus című alkotása is. A szépséges Andre négy jóbarát életébe avatkozik bele, örökre megváltoztatva azokat. A '70-es évek Torinójában Bobby, Luca, Santo és a névtelen narrátor katolikus kispolgári környezetben nő fel. Szüleikhez hasonlóan jámboran áhítatossággal járnak templomba és távol tartják magukat a nőktől. Egészen addig, míg megjelenik a csábító Andre, aki nem szégyelli megmutatni kincseit és szexualitását. Egyik fiút a másik után hódítja meg. Az erkölcs és a vallás nagyon hamar elvesztik jelentőségüket. Baricco egy olyan generáció portréját mutatja be, mely kételkedik Istenben, a hagyományban, de leginkább saját magában.

DearLife_eredetiKonyvtest.jpgEgyelőre még csak a munkacíme van meg, de a Park Kiadó gondozásában május elején kerül a boltok polcaira az irodalmi Nobel-díjas Alice Munro hatodik magyarul megjelenő kötete, ez jelenleg az Életveszély munkacímet viseli, angolul Dear Life címmel jelent meg, 2012-ben.

A Magvetőnél új Závada Pál és új Grecsó Krisztián-regény is érkezik. Előbbi címe: Természetes fény, utóbbié pedig Megyek utánad.

A Scolar Kiadó jelenteti meg áprilisban az idei könyvfesztivál díszvendégének, Sofi Oksanennek az új könyvét, Amikor eltűnnek a galambok címmel. Lebilincselő és kivételesen bátor hangú „nagyregény” Észtország II. világháború alatti és utáni megszállásáról, az ellenállásról, a kollaborációról, a szerelemről és egy tragikus házasságról. A Baltikumban járunk, de a sodró lendületű történet játszódhatna bárhol a keleti  tömb országaiban, ahol a történelem tapinthatóbban gázolt bele az emberek életébe, mint a Föld más szegleteiben.

Végül, de nem utolsó sorban a GABO Kiadó két újdonságára hívnánk fel a figyelmet. A könyvfesztiválra érkezik a Beszélnünk kell Kevinről szerzőjének, Lionel Shrivernek az új könyve. A Születésnap után főszereplője Irina McGovern, az amerikai gyermekkönyv-illusztrátor Londonban éli biztonságos, megállapodott életet értelmes, hűséges és fegyelmezett partnere, Lawrence mellett – mindaddig, amíg egy este megmagyarázhatatlan vágyat revenge_wears_prada__the_devil_returns_by_camboheyes-d566rt8.jpgérez, hogy megcsókoljon egy másik férfit, a szenvedélyes, extravagáns, elsőrangú snookerjátékost. Két, egymással versengő, alternatív jövő függ ettől az egyetlen csóktól, hiszen Irina döntése – hogy behódol-e a kísértésnek, vagy megmarad a Lawrence-szel való, látszólag biztonságos partnerkapcsolatában – nagy horderejű változásokat fog hozni a karrierjében, a baráti körében, a családi kapcsolataiban és mindennapi életének szövedékében is.

Szintén a GABO-nál érkezik az Ördög Pradát visel című könyv folytatása, A bosszú Pradát visel címmel. Amióta otthagyta a Runway magazinnál az állását, „amelyért lányok milliói az életüket is odaadnák”, Andyvel igazán jól bánt az élet. Jelenleg, tíz év elteltével az esküvőjére készül, és a saját, sikeres magazinját szerkeszti. De akkor miért nem bír aludni az esküvő előtti éjszakán? Csak ideges lenne, vagy komoly kételyei vannak? És miért kell örökösen a volt főnökére, Mirandára – vagyis az Ördögre – gondolnia? Nagyon úgy tűnik, hogy Andy erőfeszítései, amelyekkel az új áloméletet építgette magának, egyenesen odavezették az Ördög útjába, aki bosszúra szomjazik…

MERT A VISSZAVÁGÓ SOSE MEGY KI A DIVATBÓL!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása