Kultography

A Vatikán és a királyok játszmái - Monaldi & Sorti kiteregeti a „szennyest”

A Vatikán és a királyok játszmái - Monaldi & Sorti kiteregeti a „szennyest”

Gulyás Ildikó írása itt: - 2013-04-06 13:15

Az elmúlt időszakban az egyik „legnagyobb hír” a Vatikánból érkezett: lemond XVI. Benedek pápa. Hirtelen megteltek a könyvesboltok polcai a Vatikánnal és a pápaválasztással foglalkozó könyvekkel. Monaldiék az 1600-as év elejétől dolgozzák fel a témát.

A Libri Könyvkiadó gondozásában megjelent vékonyka könyvet lapozgatva felmerült a kérdés, vajon ez a kiadvány miben más, mint a társai? Az alig  100 oldalas, szellősen szedett kisalakú kötet egy történelmi sorozat része, ami Atto Melani elveszettnek hitt, XIV. Lajosnak írt leveleit tartalmazza. Önmagában az a tény, hogy egy korabeli levelezés tanúja lehet az olvasó, kihagyhatatlan lehetőséget ad a kor vallási szokásainak megismerésére. Az iratokat a szerzők átültették a mai nyelvre, ezáltal érthetővé tették őket, a még könnyebb megértést segítendő a könyv végére magyarázatok is kerültek, amelyet a fordító is kiegészített extra információkkal.

Atto Melani kasztrált énekesként lett híres és került kapcsolatba több más király mellett, magával a Napkirállyal is. Mivel befolyása révén elég ismeretség és hatalom került a kezébe, kettős kémmé vált, köztudottan szerepe volt XI. Kelemen pápa megválasztásában. Melani burkoltan bírálja a királyt, tanácsokat ad az 1700-as konklávé előtt, a mintegy kézikönyvvé alakult levelekben. Néhol már megmosolyogtatja az olvasót a hangvétel: úgy ír a királynak, mintha nem tudná, mi a tét. Részletesen leírja és megvizsgálja a bíborosok szavazatainak súlyát, az eredmények kimenetelének lehetőségeit, majd példákat sorol. A néha cinikus, atyáskodó hangvétel a királlyal való bizalmas kapcsolatának bizonyítéka mellett egyben némileg humorossá is teszi a könyvet.

A mű nem a megszokott regényformátum, ám erre az anyagra épül az írók többi történelmi írásának egy része. Azoknak, akik jobban szeretnének elmélyedni a 17-18. század történetében, vagy akik a ritka kéziratok után érdeklődnek, mindenképpen érdekes olvasmány. A sorozatot azonban érdemes egyben olvasni, hiszen  olyan oldalát ismerhetjük meg a vallási vezetők, a királyi udvarok, a kémek, sőt az egyház politikai kapcsolatának, amely eddig rejtve volt. A titkok feltárása és a meglévő bizonyítékok esetleges hatása ellenállást váltott ki a Vatikánból: betiltották a szerzőpáros műveit.

Valljuk be, ami tiltott, az mindig izgalmas. A könyvsorozat legjobb reklámját maga a Vatikán csinálta. Talán még mindig rejtegetnek valamit?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása