Kultography

A Zsűri Nagydíját nyerte a Csak a szél

A Zsűri Nagydíját nyerte a Csak a szél

Mittelholcz Dóra írása itt: - 2012-02-18 20:24

A magyar filmrendezője külön megköszönte azok munkáját, akik Magyarországon azért dolgoznak, hogy a roma kisebbség helyzete javuljon. A Csak a szél Béke Film Díjat és Amnesty International-díjat is kapott a Berlini Filmfesztiválon.  A magyar filmet akár az Arany Medvére is esélyesnek tartották, így nem számít nagy meglepetésnek a Zsűri Nagydíja, de az Arany Medve győztese annál inkább: a legjobb filmért járó díjat ugyanis a Cesare deve morire (Cézárnak meg kell halnia) című alkotás kapta, amelyet a rendező páros Paolo és Vittorio Taviani vett át. A film Shakespeare klasszikusát helyezi különös környezetbe: a Julius Cézárt egy római börtön lakói adják elő, és a drámában játszott szerepük különös visszatükröződése saját sorsuknak, és hogyan segít Shakespeare egyetemes nyelve megtanítani ezeket a bűnözőket a szeretet és a barátság fontosságára.

A legjobb rendező Christian Petzold lett a Barbara című alkotásért. A legjobb férfi színészi alakításért járó Ezüst Medvét Mikkel Boe Foalsgaard kapta (A Royal Affair), míg a nők között Rachel Mwanza (Rebelle) bizonyult a legjobbnak. A 14 éves lány az első afrikai győzted a fesztivál történetében ebben a kategóriában.

A nagyjátékfilmek közül külön említést és Ezüst medvét kapott a L’enfant d’en haut rendezője Ursula Meier. Az Alfred Bauer-díjat Miguel Gomes kapta amiért "új, a határokat feszegető perspektívákat nyitott a filmművészetben". A legjobb forgatókönyvnek Nikolaj Arcel és Rasmus Heisterberg munkáját találta  zsűri a Royal Affair-ért. Lutz Reitemeier operatőrt is Ezüst Medvével jutalmazta a zsűri a Tuan Yuan/Apart Together című filmért.

A legjobb rövidfilmért járó Arany Medvét Joao Salaviza kapta Rafa című alkotásáért, az  Ezüst Medvének a  Great rabbit rendezője, Wada Atsushi örülhetett. A legjobb első rendezésért járó díjat Boudewijn Koole kapta Kauwboy című alkotásáért.

A győztesek listája:

Arany Medve a legjobb filmért:  Cesare deve morire
Caesar Must Die
Paolo & Vittorio Taviani

Ezüst Medve (A Zsűri Nagydíja) Csak a szél
Just The Wind
Fliegauf Bence

Ezüst Medve a legjobb rendezésért Christian Petzold
Barbara

Ezüst Medve a legjobb női színészi alakításért Rachel Mwanza
Rebelle (War Witch)

Ezüst Medve a legjobb férfi színészi alakításért Mikkel Boe Følsgaard
En Kongelig Affære (A Royal Affair)

Ezüst Medve a kiemelkedő művészi hozzájárulásért Lutz Reitemeier (operatőr)
Bai lu yuan (White Deer Plain)

Ezüst Medve a legjobb forgatókönyvért Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg for
En Kongelig Affære (A Royal Affair)

Alfred Bauer-díj a Berlini Filmfesztivál alapítójának tiszteletére a filmművészet megújításáért Tabu
Miguel Gomes

Ezüst Medve és külön dicséret: L'enfant d'en haut
Sister
Ursula Meier

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása