Kultography

Egészség és jó kapcsolatok, íme a kulcs mindkettőhöz!

Egészség és jó kapcsolatok, íme a kulcs mindkettőhöz!

Kultography írása itt: - 2016-07-27 13:03

Milyen mértékben befolyásolják gondolataink, érzelmeink és hitünk a fizikai egészségünket? Miért van az, hogy rekordszámú fiatal férfi képtelen boldogulni a tanulmányaival, nem tud szót érteni a lányokkal, és szexuálisan is kudarcot vall rendszeresen? Ezekre a kérdésekre ad válasz a Libri Kiadónál megjelent két könyv, a Gyógyító elme és a Nincs kapcsolat.

slider_24.jpggye.jpgJo Marchant, PhD-fokozatú genetikus és mikrobiológus már számtalan ismeretterjesztő témában publikált az elmúlt években, most pedig a mentális állapotunk élettani hatásait vizsgálva vont le következtetéseket, és írta meg Gyógyító elme - Az orvosod te magad légy! című könyvét. Marchant abból indul ki, hogy manapság, ha egy páciens betegnek érzi magát, de az orvosa nem tudja képalkotó és egyéb diagnosztikai vizsgálatokkal kideríteni a problémáját, akkor lényegében egészségesnek tartja. Az orvosok szerinte nem foglalkoznak az elmével, és az elme testre gyakorolt hatásával, épp ezért, ha nem találnak valami kézzel fogható tünetet vagy tünetegyüttest, akkor magával a ténnyel, hogy a páciens betegnek érzi magát, nem tudnak mit kezdeni. Az író szerint másfajta hozzáállásra van szükség, ugyanis ha jobban odafigyelnének az orvosok a mentális állapotra, és annak a testre gyakorolt hatását elismernék, hatékonyabban léphetnének fel az áltudományos tanok és hamis terápiák ellen is.

Részletesen ír a kötet első felében a placebohatásról, a hipnózisról, a bélműködés lassításáról, az ízek és szagok immunrendszerünket erősítő hatásairól, sőt a szavak erejéről is. A könyv második felében pedig már kicsit tudományos fantasztikus vizekre evez, mert olyan jelenségekről van szó, mint a génjeink működésének befolyásolása. De olyan pszichológiai trükkökről is ír, amelyek által jobban megérthetjük, miért reagálunk egyes helyzetekre úgy ahogy, és e kapcsán a stressz káros hatásáról, a negatív gondolatok romboló és roncsoló erejéről is olvashatunk.

Összességében Jo Marchant kötete egy érdekes olvasmány, tele olyan jelenséggel és magyarázattal, amit az olvasó vagy elhisz vagy sem, azonban izgalmas felfedezéseket is tehetünk saját magunkkal kapcsolatban a könyvet lapozgatva, ezért az erre nyitott olvasók számára jó szívvel ajánljuk a Gyógyító elmét.

3196869_4.jpgNikita D. Coulombe, a világhírű szociálpszichológus közreműködésével írta meg Nincs kapcsolat - hová lettek a férfiak című könyvét Philip Zimbardo, mely egy olyan problémakört vázol fel és ad megoldási módokat, ami mindannyiunkat, férfiakat és nőket, szülőket és gyereket egyaránt érint. Zimbardo azt tapasztalta, hogy az elmúlt évtizedekben erős változáson mentek át a férfiak és a férfi szerepkörök. Köszönhetően az apa nélküli családoknak, az iskolarendszerek hiányosságainak, a környezet és technológia változásának korunk fiatal férfiai számtalan falba ütköznek életük során, és a legtöbbet képtelenek ledönteni legyen szó tanulásról, munkáról vagy akár a nőkről.

A probléma gyökere az író szerint onnan ered, hogy míg a feminista mozgalmak által a női szerepek újra lettek gondolva, és folyamatos párbeszéd van róluk, ezáltal alkalmazkodnak a jelenkor igényeihez, azonban mindez a férfiak esetében nem történt meg. Elvárjuk a fiatal felnőtt férfiaktól, hogy mind egyenes jellemű és kezdeményező állampolgárok legyenek, akik felelősséget vállalnak cselekedeteikért, és másokkal karöltve egységben dolgoznak a közösség fejlesztésén és nemzetük felvirágoztatásán. A probléma az, hogy sem a család, sem a társadalom nem erre motiválja őket, helyette csírájában folytja el kreatív, intellektuális és szociális képességeik kibontakozását, írja Zimbardo. A részletesen levezetett problémahalmazra azonban válaszokkal is készült az író, mint például, hogy a családon belül hogyan kell feloldani a tabutémákat, milyen szerepe van egy apának a családban, milyen lépéseket kellene tenniük a kormányoknak és iskoláknak, és természetesen a férfiakat is megszólítja, hogy mit tehetnek ők saját maguk sikerességéért. 

A Nincs kapcsolat egy érdekes problémára hívja fel a figyelmet, melyről szeretünk tudomást sem venni, vagy csak puffogni az orrunk alatt - "Ezek a fiatalok!" dörmögéssel. Az író által megvilágítva, azonban már egész más színben tűnnek fel az olvasó előtt a fiatal férfiak. Zimbardo könyve megosztó olvasmány, lesznek részek, amikkel biztos nem értünk egyet, lesznek, amik elgondolkoztatnak, sőt lelkesen bólogatunk olvasásközben. Leginkább a szociálpszichológia iránt érdeklődők számára ajánljuk a könyvet, de azon férfiak számára is hasznos olvasmány lehet, akik nem érzik jól magukat a bőrükben, és szeretnének ez ellen tenni valamit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása