Kultography

Menekültválság testközelből

Menekültválság testközelből

Kultography írása itt: - 2016-07-11 11:30

El Camino de Balkan címmel jelent meg Kakuk György új könyve, melyben a menekültválságról ír. A kötet érdekessége, hogy az újságíró, politikus nem az asztal mellett ülve, kávét iszogatva írta meg véleményét az előállt társadalmi és politikai helyzetről, hanem túracipőt ragadott, elutazott Görögországba és elkísérte a menekülteket egészen a magyar határig.

slider_20.jpgcovers_386459.jpgTavaly nyáron minden erről szólt, minden híradó, online hírportál, újság címoldalon hozta a menekültválság vagy migránsválság újabb és újabb fejleményeit. Embertömeg a határon, balhé a Keletiben, MadMax szerelvény Röszkén. Migránsok vagy menekültek? Segítsünk, fogadjuk be vagy zárjuk ki őket? Egyáltalán mi ez az egész? Ilyen hírek és kérdések röpködtek a fejünk felett, miközben a két véglet között próbált az átlag ember eligazodni és letenni a voksát valamelyik tábor mellett. Ebben az őrületben esély sem volt arra, hogy mélyebben a probléma mögé tekintsünk, vagy hogy megértsük miért is történik most mindez. Ahhoz, hogy egy fokkal közelebb kerüljünk az események kiváltó okához és megismerjük az egyik tábor hozzáállása mögött rejlő elveket, Kakuk György könyve komoly segítséget ad.

Az El Camino de Balkan - Menekültként a Nyugat-Balkánon és a Közel-Keleten című kötetet érdemes elolvasni, véleménytől, politikai pártállástól függetlenül. Részletesen és érzékletesen számol be az író nemcsak a menekültek útjáról, de az azt körbe lengő politikai kommunikációról, mely az Európai Unióban fogadta a lélekvesztőkben érkező embereket. Bemutatja, hogyan jutottak el egyik határtól a másikig, hogyan fogadták útjukon a helyi lakosok a százával, ezrével áthaladó embertömeget, és miképp reagáltak a hivatalos szervek nemcsak rájuk, de a magyar újságíróra is, aki a menekültekkel tartott. A kötet második felében pedig még tovább megy Kakuk György és egészen a Közel-Keletig kalauzolja az olvasót, hogy a jelenleg ott élők is elmondhassák, miért vágnak neki az útnak vagy épp miért maradtak még mindig hazájukban. Mindezt jó újságíró módján igyekszik minél szemléletesebben bemutatni, egyéni sorsokon, történeteken keresztül.

Az Athenaeum Kiadónál megjelent kötet egyfajta útinapló, olvasmányos és érdekes, az aktuálpolitika iránt érdeklődőknek mindenképp érdemes elolvasni, de azoknak is jó szívvel ajánljuk, akik csak szeretnék jobban megérteni a kialakult helyzetet. Mint a kényes témák esetében, itt sem egy objektív, távolságtartó könyvről beszélhetünk, azonban bármi legyen is a véleményünk, bárhogyan is álljunk hozzá a menekültekhez vagy migránsokhoz, az El Camino de Balkan olyan információkat, leírásokat tartalmaz, mely segít árnyalni a válságot, és közelebb viheti az átlag embert a megértéshez.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása