Kultography

Paulo Coelho új regényét Mata Hari élete ihlette

Paulo Coelho új regényét Mata Hari élete ihlette

Kultography írása itt: - 2016-07-05 18:19

Az Athenaeum Kiadónál jelenik meg idén októberben Paulo Coelho új regénye, A kém. A regény Mata Hari igaz történetét kelti életre, a híres kurtizánét és állítólagos kémét, akit hazaárulás vádjával végeztek ki száz évvel ezelőtt. 

kem.jpgkem.jpgCoelho új művét Mata Hari élete inspirálta. Mata Hari csodálatos táncos volt, aki elkápráztatta és sokkolta közönségét az első világháború ideje alatt, majd bizalmasává lett a kor leggazdagabb és leghatalmasabb férfijainak. Felszabadította magát a huszadik század eleji moralitás és a provinciális szokások alól, végül azonban az életével fizetett szabadságáért. Ahogy a kivégzésére várt egy párizsi börtönben, utolsó kívánságai közé egy toll és papírlapok tartoztak, hogy leveleket írhasson.

Mata Hari Bécsben találkozott Sigmund Freuddal. Pablo Picasso, Amadeo Modigliani és számos neves személy tartozott udvarlói körébe, táncolt a milánói La Scalában, ahol Nijinskyvel, a kor legünnepeltebb balett-táncosával lépett színpadra. Megvalósulatlan álmai egyike az volt, hogy megvásárolja Oscar Wild Salomejának a jogait, és ő játssza a főszerepet.

Az elmúlt húsz évben az angol, német és holland MI5 titkosszolgálat is publikussá nyilvánította Mata Hariról született dokumentumaikat, amelyek értékes információval szolgáltak Coelhónak a kutatómunka során. „Tömérdek dokumentum állt rendelkezésemre,” mondta Paulo Coelho, „de így is felötlött bennem a kérdés: mit írt Mata Hari azokban a levelekben?”

Coelho egyes szám első személyben meséli újra Mata Hari életét az utolsó levelén keresztül, amelyet egy héttel a kivégzése előtt írt. A börtönből Mata Hari felfedi minden, az igazság keresése közben hozott döntése okát– a kis holland faluban töltött gyermekkorától kezdve a boldogtalan éveken át egy alkoholista diplomata feleségeként töltött időszaki, és a megtervezett felemelkedéséig, divatossá váláságáig Franciaországban.

„Mata Hari egyike volt az első feministáinknak”, mondta Coelho, „aki a kor férfi elvárásaival küzdve egy független és konvencióktól mentes életet választott inkább magának. Életéből még ma is szűrhetünk le tanulságokat: hatalommal teljesek vádjai mindig ártatlan életeket követelnek.” Élete utolsó pillanatában – ahogy hóhérjaira nézett, elutasítva, hogy bekössék a szemeit – elhangzott Mata Hari híres mondata: „Készen állok.” Coelho mondja erről a tragikus sorsú emberről: „egyetlen bűne az, hogy független nő volt.”

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása