Kultography

Csütörtöktől újra a könyveké a főszerep a Millenárison

Csütörtöktől újra a könyveké a főszerep a Millenárison

Kultography írása itt: - 2016-04-18 13:46

Közel 300 program várja az olvasás szerelmeseit a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon április 21. és 24. között. A rendezvényen 24 ország képviselteti magát, a 3 és fél nap alatt közel 600 résztvevő vendég, író, tudós, művész, író-olvasó találkozók, dedikálások, felolvasások, koncertek, kiállítások színes kavalkádja lesz látható a Millenárison.

feszt2.jpgjostein_gaarder.jpgAz elmúlt évek során sok messzi ország kultúrájával ismerkedhettek meg a látogatók, így Kanada, Kína vagy Törökország is volt már kiemelt vendége a Könyvfesztiválnak, idén azonban egy szomszédos országra esett a szervezők választása. A Szlovák Irodalmi Információs Központ pályázat útján támogatta körülbelül 25 szlovák mű magyar nyelvre fordítását kifejezetten az idei fesztiválra. A díszvendégség 45 programja között található történelmi kérdéseket feszegető szlovák-magyar kerekasztal beszélgetés vagy egy a szlovák kérdéssel foglakozó, Kalligram Kiadónál megjelenő esszékötet bemutatója. 

A fesztivál idei díszvendége Jostein Gaarder lesz, akinek első számú bestsellere, a Sofie világa 60 különböző nyelven látott napvilágot, eddig eladott példányszáma elérte a 40 milliót. Film, valamint számítógépes társasjáték is készült belőle, 1995-ben ebből a könyvből adták el a legtöbbet a világon. A könyvfesztiválon április 22-én, a Föld napján mini-konferenciát szervez a Noran Libro Kiadó a globális felmelegedésről, amely keretében Jostein Gaarder tart előadást Etika a jövőért címmel.

Az idei könyvfesztivál-programban a szokásosnál több társadalomtudományi témát feldolgozó beszélgetésre kerül sor, illetve közel két évtizedes szünet után ismét lesz cseh kiállító, a Cseh Centrum képviseletében.

Tizenhatodik alkalommal ad otthont a fesztivál Európa legtehetségesebb pályakezdő prózaírói nemzetközi bemutatkozásának. Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára idén is 18 országból jönnek el fiatal írók, hazánkat Totth Benedek képviseli. A közel 3000 könyvtárost megmozgató Könyvtáros Klub program is folytatódik. Az Európai Írótalálkozó keretében ebben az évben az irodalmi díjak és pályázatok szerepéről, a siker és az irodalmi kvalitás összefüggéseiről beszélgetnek különböző nemzetek írói, valamint többek között téma lesz a növekvő Kelet-Nyugat, Észak-Dél megosztottság Európában.

A gyermekeknek kiállított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek bemutatása mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat az elmúlt évekhez hasonlóan a Millenáris D épületében.

2016-ban már 5. alkalommal a Könyvfesztivál második napján, péntek este kerül sor a Kis Könyves Éjre, melyen közel 30 budapesti és vidéki könyvesbolt szervez saját stílusához illő kulturális programot számos külföldi kulturális intézettel partnerségben, a bővebb információk megtalálhatók a kiskonyves.blog.hu-n.

Forrás: 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása