Kultography

Adnál halálos dózisú áramütést egy idegennek?

Adnál halálos dózisú áramütést egy idegennek?

Mádai Adrienn írása itt: - 2016-04-12 15:52

Tételezzük fel, hogy elmész egy pszichológiai kísérletre, ahol azt a feladatot kapod, hogy a másik szobában ülő idegent minden egyes alkalommal egyre nagyobb áramütésnek tedd ki, ha rossz választ ad az általad feltett kérdésre. Megnyomnád a gombot akkor is, ha már a másik üvölt a fájdalomtól? Elmennél a végsőkig, csak mert a szimpatikus pszichológus ezt kéri tőled? A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál keretében vetített Experimenterből meg tudtuk, hogy a válasz nagy valószínűséggel igen.

experimenter-2.jpgexperimenter_poster.jpgStanley Milgram, amerikai szociálpszichológus híres kísérletét, mely az engedelmességet vizsgálja mutatja be Michael Almereyda Experimenter című filmje, a kutató szemszögéből, olyan sztárokat felvonultatva, mint Winona Ryder, Peter Sarsgaard vagy Jim Gaffigan. Az Experimenter a Titanic Filmfesztivál általam egyik legjobban várt filmje volt, és nem is csalódtam. Egy 100 perces időutazáson vettem részt, amely során visszarepültem, egészen 1961-ig, majd onnantól kezdve egészen 1984-ig végignézhettem, a híres pszichológus életének és munkájának legfontosabb részeit.

Emlékszem, amikor az egyetemen először hallottam a kísérletről, megkérdezte tőlünk a tanár, hogy egy ilyen szituációban, meddig mennénk el? Kitartanánk a végsőkig - hiszen egy tesztről van szó, ellenőrzött laboratóriumi körülmények között, és a felelősség nem minket terhel - vagy a másik szenvedése megállásra késztetne bennünket. Mindannyian azon a véleményen voltunk, hogy megállnánk. Milgram kísérlete azonban nem ezt bizonyította be, hanem pont az ellenkezőjét. Csak páran voltak, akik idegen társuk fájdalomkiáltásait hallva visszakoztak, a többség még akkor is halálos dózisú áramot vezetett az idegenbe, mikor az már nem is reagált a kérdésekre, pusztán azért, mert a pszichológus azt mondta.

Almereyda remekül közelített a történethez, nem akart egy modern filmet rendezni, ő inkább régi módszerekkel, régi típusú filmet forgatott, amiről akár azt is hihetnénk, hogy valójában a 80-as években készült. Ettől válik az Experimenter lebilincselővé. Mindezt pedig csak fokozza a színészek zseniális játéka, Peter Sarsgaard tökéletes választás volt Milgram szerepére, remekül hozza a figurát, igazi professzorként viselkedik végig, nagyon sokat beszél a nézőkhöz, ezért könnyen úgy érezhetjük valójában nem is moziban, hanem egy tanteremben ülünk. Wiona Ryder tudós feleségként pont azt hozza, ami ilyenkor kell, ő a balansz, amely egyensúlyba hozza a filmen belül a munkát és a magánéletet.

Az Experimenter érdekessége, hogy nem csak az engedelmesség kísérletet mutatja be, hanem Milgram számtalan más típusú tesztjét is, épp ezért, akiket érdekel a pszichológia feltétlen nézzék meg a filmet, de az átlag ember számára is rengeteg érdekességet rejt Almereyda alkotása, mi csak ajánlani tudjuk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása