Kultography

Thaiföldi szexklubból a katonaságba

Thaiföldi szexklubból a katonaságba

Mádai Adrienn írása itt: - 2016-04-09 09:17

Thaiföldön minden 21. életévét betöltött férfinak - legyen akár transznemű, homoszexuális, heteroszexuális - részt kell vennie a katonai sorsoláson, melyen ha piros pecsétes cetlit húz, vár rá a hadsereg, ha fekete pecséteset, akkor mehet haza. A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Ázsiai szelek szekciójában található Hogyan játsszuk ki az ellenfelünket? című film ebbe a különleges világba kalauzolja el a nézőket olyan természetességgel, mintha csak kitárult volna másfél órára az orrunk előtt egy ablak, mely Thaiföldre néz.

how-to-win-at-checkers-every-time.jpgabdq0fnattjru3s9wpa0.jpgA Hogyan játsszuk ki az ellenfelünket? (How to Win at Checkers Every Time) a tavalyi évben több nemzetközi filmes díjat is bezsebelt, különösen Amerikában aratott nagy sikert. Mindez nem is csoda, hiszen egy kiváló alkotásról van szó, amely bemutatja a thaiföldi útikönyvekből kihagyott részeket. A hétköznapokat látjuk, az átlagos fiatalok életét kendőzetlenül és őszintén. Épp ezért a filmet érdemes eredeti hanggal és angol felirattal nézni, mert nagyon sokat tesz hozzá az élményhez.

A történet egy testvérpárról szól, akiknek meghaltak a szüleik, és jelenleg a nagynénjük neveli őket. Ek (Thira Chutikul) most tölti be 21. életévét, boldog kapcsolatban él barátjával Jai-jel (Arthur Navarat) és egy szexklubban dolgozik, mely a helyi alvilág urának tulajdona. Oat (Ingkarat Damrongsakkul), a kisöccse még nem nagyon törődik semmi mással, csak a játékkal és az iskolával, na meg azzal, hogy mikor tanítja meg végre a bátyja motort vezetni. Bár szegényesen élnek, és Oat legnagyobb álma, hogy egyszer dupla sajtburgert ehessen, mégis boldogok, élik az életüket. Ebbe az "idilli" helyzetbe csöppenünk bele, amit megtör a katonai sorsolására érkező behívó. A család aggódik, Oat még lopni is hajlandó, hogy bátyját megmentse a katonai szolgálattól, azonban Ek nem hajlandó semmit sem tenni, a sorsra bízza a döntést, és passzívan figyeli az események alakulását. Mindezt egy visszaemlékezés keretében láthatjuk, Oat 21 évesen, a katonai sorsolásának napján, gondol vissza a múltra, gyermekkorára, a bátyjára.

Josh Kim, aki egyben írója és rendezője is a filmnek kiváló munkát végzett. A képi világ lenyűgöző. Őszintén szólva még jó darabig el tudtam volna nézni a buja dzsungelt és a koszos, lepukkant városi képeket csak úgy, annyi információ és érdekesség tárult ugyanis a szemünk elé, hogy a 80 perces játékidőt jócskán kevésnek éreztem. Mindezt csak fokozta az őszinte és kendőzetlen társadalmi körkép, melyben a homoszexualitás, a transzneműség olyan természetességgel és magától érthetődőséggel jelent meg, mintha legalábbis Marika néni zöldségesnél való vásárlását néznénk. Ez persze az első 5 percben kicsit furcsa, de utána elönti az embert egy megnyugtató érzés, hogy lám csak lám, lehet ezt így is csinálni, lehet egymáshoz így is viszonyulni. 

769076.jpgA film számomra legérdekesebb jelenete az volt, amikor már a sorsoláson felsorakoztak a 21 éves férfiak, közöttük transzneműek is - mivel Thaiföldön, ha fiúnak születtél, hiába váltasz utána nemet, a személyi okmányodban bizony az marad, hogy te bizony fiú vagy, vagyis irány a sorsolás - és megkezdődött az előzetes orvosi vizsgálat. Ekkor mindenkit gyorsan megvizsgáltak, lemértek, a transznemű Kitty-nél viszont csak annyit kérdezett a tiszt, hogy meg volt-e már a műtét és mióta szed hormonokat, majd elküldték, hogy nem való katonának, irány haza. Semmi megalázás, poénkodás, durvaság. Hisz mi sem természetesebb annál, hogy valaki Thaiföldön ladyboy. Ez a hétköznapok szerves része, mindenféle titkolózás vagy bujkálás nélkül felvállalják az emberek.

Persze azért ne legyenek illúzióink, maga a film az pont a korrupciót és az alvilág működését mutatja be, hogyan kerül a gazdag fiúk markába mindig fekete pecsétes cetli sorsoláskor, és mi mindent kell megtenni egy szexklubban dolgozó fiatalnak, hogy egy hónapban egyszer talán egy kis grill csirke is asztalra kerüljön otthon, ne csak mindig a zöldség. Épp ezért a Hogyan játsszuk ki az ellenfelünket? nem csak az ázsiai filmek kedvelőinek ajánlom, hanem azoknak is, akiket érdekelnek a társadalmi drámák, és az alvilági módszerek, na meg kellőképpen nyitottak a thaiföldi társadalmi viszonyokra.

Josh Kim alkotását jövő hét szerdán 19 órakor vetítik a Puskin moziban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása