Kultography

Az év legütősebb krimije: The Night Manager

Az év legütősebb krimije: The Night Manager

Kultography írása itt: - 2016-03-31 10:02

A BBC új minisorozatának, a The Night Manager sikerének köszönhetően, John le Carré 1993-ban írt regénye ismét a bestseller listák élére került. Az Éjszakai szolgálat vérbeli kémtörténet, melyben nem csak egy fegyvercsempészt próbálnak lekapcsolni, de még a brit titkosszolgálat titkaira is fény derül.

the-night-manager-amc.jpgtnm.JPG

Nem ez az első alkalom, amikor egy sorozat vagy film kapcsán John le Carré nevét találjuk az eredeti forgatókönyv szerzője mellett. Olyan filmek történetét írta meg, mint Az üldözött, a Suszter, szabó, baka, kém, vagy Az elszánt diplomata.

Így valószínűleg az sem meglepő, hogy maga az író külön bevezetőt ír, ha egy korábbi műve a képernyőre kerül. John le Carré éppen így tett a The Night Manager - Éjszakai szolgálat kapcsán, mely az Agave Kiadó gondozásában jelent meg az idén. Szavai pedig már itt lenyűgöztek minket, hiszen az írók nem szívesen beszélnek műveik adaptációiról, van valami feszültség az irodalom és a filmművészet között, amit le Carré nagyon elegánsan old fel. Neki ugyanis tetszik, ami hőseivel és a sztorival történt a sorozatban.

Pedig a The Night Manager nagyon is komplex alkotás. Ahogy ez már a könyv vastagságán is látszik. Le Carré óriási figyelmet szentel a karakterek megformálásának, nem csak külsejük, de jellemük és személyes történetük kapcsán is. Sok-sok fejezet után kezd csak kibontakozni maga a cselekmény, de Jonathan Pine, Richard Onslow Roper, vagy éppen Leonard Burr megismerése kellőképpen leköti az olvasót ahhoz, hogy ezt észre se vegye. Aztán persze jönnek az izgalmak, ez pedig mint általában, új megvilágításba helyezi hőseinket, leomlanak előfeltevéseink, hogy azután újak építésébe fogjunk.

John le Carré ezzel az 1993-ban írt regénnyel nyitotta meg az új világrendet bemutató műveinek sorát, és tovább erősítette a kémregények műfajában felépített, sok évtizedes hírnevét. Az Éjszakai szolgálattól pedig minden tekintetben le voltunk nyűgözve, a történet összetettsége, a karakterek kidolgozottsága, az író stílusa könnyűszerrel varázsolt el minket, olyannyira, hogy alig bírtuk letenni a könyvet. A kémtörténetek kedvelőinek épp ezért kötelező olvasmány a The Night Manager.

Az eredeti regényhez képest a BBC kicsit átdolgozta a történetet, modernizálva lettek a szereplők és a környezet is, ami a sorozat szempontjából kifejezetten jó döntés volt. Napjainkban ugyanis különösen érdekes, hogyan jutnak el a nyugati fegyverek, például radikális iszlamista csoportokhoz, és mit lehet tenni ennek megakadályozása érdekében. A beépített emberek, a megfigyelések világa és az ehhez kapcsolódó politikai szálak bemutatása már önmagában pozitív fogadtatást ígért a nézők részéről, a készítők viszont semmit sem akartak a véletlenre bízni, ezért a két főszerepre Hugh Lauriet és Tom Hiddlestont szerződtették. 

A televíziós adaptáció igazi lassan hömpölygő, minden részletre kiterjedő akció-krimisorozat lett, a megszokott BBC-s minőségben. A The Night Manager érdekessége, hogy a Hugh Laurie által megformált Richard Roper, bár a földkerekség egyik leggonoszabb és elvetemültebb embere, mégis a néző könnyen szimpatizálni kezd vele. Roper figyelmes, kedves, sármos és emellett olyan életet él, ami irigylésre méltó, és pont emiatt képtelenek vagyunk szimplán gyűlölni őt. Hiába látjuk, hogy milyen könnyűszerrel ölet meg embereket, végez ki teljes falvakat egy egyszerű fegyver bemutató kedvéért, mégse alakul ki vele szemben az az erős ellenérzés, ami a filmes gonoszokra jellemző. Ezt a hatást pedig tovább erősíti Jonathan Pine karaktere is, aki hiába a beépült jófiú, mégis olyan tetteket hajt végre, amik szép lassan egy súlycsoportba helyezik Roperrel. S ekkor jön a képbe az elvi dilemma, hogy vajon a végső jó cselekedet - jelenet esetben Roper lekapcsolása - felmentheti e Pinet a sok rossz tett elkövetése alól? Egy nemzetközi fegyvercsempész börtönbe juttatása jelenthet e mentséget arra, hogy a beépült titkos ügynök maga is fegyvercsempésszé és gyilkossá válik az akció közben? Hol húzódik meg a határ jó és rossz között? 

Itthon az AMC csatorna vetítette le az elmúlt hat hétben a sorozatot, minden hétfő este, és bár nem bocsájtottak még közre nézettségi mutatókat, kétségtelen, hogy kiemelkedő számokat érhettek el. Aki pedig lemaradt volna vagy újra megnézné az egész szériát, az április 4-én délután 15:30-as kezdéssel, egy szupermaraton keretében megteheti ezt az AMC-n. A sorozat kedvelőinek pedig jó szívvel ajánljuk a regényt is, de vigyázat, nem biztos, hogy meg tudnak majd állni az Éjszakai szolgálatnál, a történet végére ugyanis könnyen John le Carré függővé válik az ember.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása