Kultography

Az év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza a Libri

Az év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza a Libri

Kultography írása itt: - 2016-03-30 15:52

A Libri Csoport a kultúra elhivatott pártolójaként legfontosabb feladatának tartja az olvasás népszerűsítését, illetve az olvasás élményének átadását. Ennek részeként idén indul útjára a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj, melyekkel az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák.

libri.jpglibri.jpgA díjakat idén adják át először, de a tervek szerint minden évben odaítélik a legjobbaknak. A versenyben mindig a díj átadását megelőző évben megjelent, magyar szerzők által magyarul írt, első megjelenésű, szépirodalmi és tényirodalmi művek vehetnek részt, melyek hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak. A szabályzat szerint a versenybe csakis élő magyar szerző könyve kerülhet be.

2016-ban a 182 könyvet tartalmazó listáról egy majd 60 fős, neves közéleti személyiségekből álló Szakmai bizottság szavaz a neki leginkább tetsző öt könyvre. A felkérésnek eleget tett és a szavazást szívesen vállalta többek között Csányi Vilmos, Divinyi Réka, Gaborják Ádám, Gács Anna, Gárdos Péter, Iványi Gábor, Kuczogi Szilvia, Keresztury Tibor, Máté Gábor, Mérő László, Szvetelszky Zsuzsa és a Budapesti Fesztiválzenekar is.

Az így kialakuló 10-es könyvlistára szavazhat áprilisban az ötfős zsűri, és a közönség is. Ötfős szakmai zsűri választja ki azt a könyvet, ami a Libri irodalmi díjat kapja meg, a közönségnek leginkább tetsző könyv pedig a Libri irodalmi közönségíjat kapja meg.

A zsűri tagjai: Fullajtár Andrea (Jászai Mari-díjas színész, a Katona József színház tagja), Szilágyi Zsófia (Irodalomtörténész, kritikus, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke, egyetemi oktató), Bálint András (Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja), Károlyi Csaba (Irodalomkritikus, író, szerkesztő, az Élet és Irodalom munkatársa, egyetemi oktató), a zsűri moderátora: Vitray Tamás, Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, kiváló művész.

A közönség április 4-től szavazhat a tíz könyvből álló listára, az ünnepélyes díjátadója pedig május közepén lesz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása