Kultography

Slágerek, amelyek nélkül nincs retro szilveszteri buli

Slágerek, amelyek nélkül nincs retro szilveszteri buli

Blahó Dávid írása itt: - 2015-12-15 10:04

Máris rendhagyó lesz a TOP 5 2015 összeállításunk, mivel a második részben a kortalan szintipop slágerek világába teszünk egy utazást. Kalauzunk ezúttal az Amigod két tagja - Köteles Leander énekes és Czifra Miklós gitáros - lesz, akik nagy rajongói a 80-as évek zenéinek, és eme hatásukat a csapatukban is bátran kifejezésre juttatják.amigod_retro_kiemelt.jpg

Ehhez elég csupán meghallgatni az olyan dalaikat, mint a Hősöd vagy a Love Story, és máris a napnál világosabb lesz, hogy milyen forrásokból táplálkoznak a srácok. Így aztán aligha találhattunk volna náluk rátermettebb zenészeket arra, hogy mutassák be, náluk mik lennének a kihagyhatatlan számok egy retro szilveszteri házibulin. Kezdésnek erre a klasszikusra esett a választásuk:

„Azért csípjük a 80-as évek zenéit, mert akkoriban egyszerűen jobb világ volt, az emberek jobban szerettek élni és ez átjön a dalokon” – kezdte indoklását Leander és Miki. „Akkoriban az emberek nem azért dolgoztak, hogy megéljenek, hanem tényleg éltek, és ez teljes mértében érződik a dalokon. Épp ezért kívánkozik ide gyerekkorunk egyik kedvenc filmjének, az Interceptornak a zenéje. A főszerepben Charlie Sheen!”

„Nem volt akkora telítettség a zenei piacon sem, mert bár megvannak az előnyei, hogy manapság bárki egy laptoppal és egy telefonnal lehet sztár, de épp ezért ma eltűnnek a kiváló dalok, zenészek, és nem utolsó sorban az énekesek. Füleljetek csak!”

„Mert hallgassunk meg bármilyen dalt 20-30 évvel ezelőttről, nem a szemnek készültek, mint ma, hanem a fülnek. Megszólalnak az énekhangok, karaktereket és egyéniségeket hallunk, remek, nagyívű dalokkal. Mint például a Vissza a jövőbe filmzenéjében.”

„Amellett sem lehet elmenni, hogy akkor nagyon tudtak zenélni.  Mármint most is tudnak sokan, de ma nem ez számít elsősorban. Új volt még az ''elektronika'' és nagyon jó kis analóg szintiket gyártottak. És akkoriban még az MTV-n is ilyen jóféle zenék mentek.”

„Akkor keményen kellett küzdeni azért, hogy jobb dalt írj, jobb legyél, különleges legyél. Ma a ''spray and pray'' korszakban mindenki csinál egy bármit és várja a csodát, nem gondolkodott, gyakorolt, érzett, javított. Ebben a nótában szintén durván ott a feeling, és abszolút a gyerekkorunkat hozza vissza: kb. 8 évesen hallhattuk először a Super Chanelen.„

„Mivel minden körbe megy, csak reménykedni tudunk, hogy az elmúlt 20 év zenei mélyrepülése véget ér, és újra dalokban és karakterekben tudunk gondolkodni. Mert a zene lényege az azonosulás és az érték, a többi csak ''futó kaland'' és ideje végre újra monogám kapcsolatban élni a jó zenével :). Ez a dal már 2010-es, de korhűen hozza a 80-as évek szintipopját. Manapság ez a stílus a synthwave.”

„De mégsem hagyhatjuk ezt a végére, hanem – stílusosan - legyen egy másik hősös nóta. Mert egy hősre mindenkinek szüksége van :)"

Az Amigod december 18-án a gödöllői Trafo Clubban lép fel a Nomad és a TÉR-IDŐ társaságában.

amigod_retro_kiemelt.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása