Kultography

Béke, szeretet, meg egy kis vodka

Béke, szeretet, meg egy kis vodka

Blahó Dávid írása itt: - 2015-10-02 21:35

Ha vodka van, pláne, ha megfelelő mennyiség, akkor ott lesz béke meg szeretet is. Meg tánc is, amihez a Russkaja húzhatja a talpalávalót. A Szegedi Ifjúsági Napok állandó fellépőjének minősülő osztrák-orosz banda ezúttal sem keresi a megoldást a világ legfőbb bajaira, hanem ugyanazt teszik a negyedik albumukon, amit eddig is: szórakoztatnak.pl_rr_pressefoto1.jpg

597_russkaja_cmyk.jpgBár hozzá kell tenni, hogy a fiúk és a lány ezúttal nemcsak táncba hívja a világot gitárjaival, hegedűivel és trombitáival, hanem a nemzetek közti megbékélést is szeretnék elősegíteni a maguk módján. Ehhez az angol mellett segítségül hívják az orosz, a spanyol és még a francia nyelvet is. És mivel az énekes Georgij kacagtatóan egyedi hanghordozással rendelkezik, néha még azt sem könnyű eldönteni, hogy éppen melyik nyelven szólal meg. Elég csak meghallgatni a There Was a Time című balladát, amely alapján a kis Georgij anno egy olyan nyelviskolában szedhette össze az angoltudását valahol a Vlagyivosztok-Szentpétervár-Szocsi háromszögben, ahol az oktatók is legfeljebb egy leckével járhattak a nebulók előtt. Tényleg egészen fenomenális a kiejtése, már ezért megéri némi időt tölteni a Peace, Love & Russian Roll albummal.

No meg azért, mert annyira ártalmatlan, mint a borscs levesbe szédült légy. A Russkaja megtartotta a rá jellemző stílusjegyeket, vagyis továbbra is a saját felségvizeiken hajóznak, melynek nagyon találóan választották az Orosz Turbo Polka Metal műfaji megjelölést. Nem hiányoznak a rockos ereszd- el- a-hajamat részek, a folkos umcca-umcca témák, és mindezt valódi punkos pofátlansággal és nemtörődömséggel fogalmazzák meg. Aki zenei ínyencségekre, hangszeres virtuozitásra vágyik, az ne itt keresgéljen, de aki egy táncos rendezvényhez keres bemelegítő muzsikot, akarom mondani, muzsikát, az bátran ugrándozhat a CD felé.

Szerencsére nem viszik túlzásba a dalok felsorakoztatását, hiszen a 12 szerzemény elég tömören és töményen kerül felszolgálásra, illetve kellően változatos is az anyag. A már említett There Was a Time mellett a Parachute a másik merengős darab, az El Pueblo Unido spanyolul őrül meg, a Hometown Polka és a Lovegorod oroszul csendül fel, a Let’s Die Together (Mon Amour) meg olyan, mintha késő éjjel a Montmarte egyik rosszhírű kocsmájában akarnánk kánkánt táncolni a Kalinka dallamára – nem éppen színjózanul… ami után meg jöhet az epeízű másnap a Salty Rain képében, újabb zseniális angol ákcentussal.

pl_rr_pressefoto3.jpg

Működik a Russkaja lemezen is, de azért az ő igazi közegük a színpad, ahol nyilván semmi perc alatt képesek lehetnek felpörgetni a hangulatot. Aki nem mozdul meg az olyan számokra, mint a Rock ’N’ Roll Today („Vat dú jú pléj? Dídzsé! Gív mí máj rákkenról tudéééj!”), a címadó vagy a You Are the Revolution, ott komolyan aggódni lehet az ellazuláshoz való képesség hiányáért. A Russkaja pályafutásáért viszont felesleges: ahogy elnézem az eddigi hazai koncertjeiket, jövőre borítékolhatóan újra köszönthetjük őket a SZIN-en.

Éljen a magyar-osztrák-orosz barátság! Meg a vodka! Vagy a polka? Mindenesetre iszom egy kicsit, amíg eldöntöm…

Update: a Russkaja november 21-én az Akváriumban lép fel a BalkanBeats sorozat keretein belül, a Szilvási Gypsy Folk Band, a Ramses Hoppá és Suefo társaságában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása