Kultography

Látni -  és olvasnivalók Réz Páltól Lugosi Béláig, némi szürkemarhával a város közepén

Látni - és olvasnivalók Réz Páltól Lugosi Béláig, némi szürkemarhával a város közepén

Kultography írása itt: - 2015-09-29 09:59

Számos program és más látnivaló vár ránk az ősz első felében is, de ha nincs kedvünk éppen kimozdulni, néhány olvasnivalóval is szolgálhatunk a hűvösebb napokra. 

c37a5174.jpg

Ígéretes könyvek érkeznek a következő hetekben is

tn_205x300_139439580.jpgJane Shemilt regénye a General Press Kiadónak hála megjelent magyarul is. A Lányom egyszerre fájdalmas és felemelő nyomozás, amely a szülői szeretet és oda nem figyelés minden rezdülését árnyaltan, szívszorítóan ábrázolja. Olyan utat jár be, amely megejtően emberi, ám minden nehézsége ellenére megbékélést hozó felismerést ígér. Történetünk szerint a tizenöt éves Naomi az iskolai színjátszó kör előadása után nyomtalanul eltűnik, az édesanyja, Jenny rádöbben, talán nem is ismeri a lányát igazán. Egy évvel később még mindig nem bukkantak a kamasz lány nyomára. Az eltűnés napját követő sokk szétzilálja Jenny ideálisnak tűnő életét, a családja széthullik. És bár a nyomok már kihűltek, az asszony számára a kutatás csak most kezdődik. Hiába telt el egy esztendő, szentül hiszi, hogy csak úgy bukkanhat a lányára, ha megtanul bízni benne, odafigyelni rá, visszapörgetve életük napjait. Válaszokat keres – és az igazságot, azt, amit eddig külön-külön éltek meg, de amit közösen, együtt megértve újra egymásra találhatnak. Vagy éppen az igazság lesz az, ami végleg elszakítja őket egymástól?

unnamed_8.jpgMa jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában Réz Pál: Bokáig pezsgőben - hangos memoár című kötete, melyben a híres műkritikus beszélgetőtársa nem más, mint Parti Nagy Lajos. Az idén 85 éves Réz Pál 1952-től volt a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, majd 25 éven át a Holmi folyóirat főszerkesztője. A Bokáig pezsgőben nem egyszerű élet- és pályarajz, hanem sok anekdotával fűszerezett beszámoló a kortársakról: írókról, költőkről, pályatársakról és barátokról. Szereplői Déry Tibor, Németh László, Illyés Gyula, Tamási Áron, Szabó Lőrinc, Juhász Ferenc, Csurka István, Petri György, Weöres Sándor és sokan mások, akikkel Réz Pál együtt élte át a magyar irodalom egyik aranykorát. A huszonhárom évvel ezelőtt készített rádióinterjú szerkesztett, kibővített és 2015-ben kiegészített szövegét fényképekkel, könyvdedikációkkal illusztrálták.

thumb_nick-cutter-melyseg.jpgAz Agave Kiadó gondozásában érkezik október elején az év legfélelmetesebb könyve, a Mélység. Nick Cutter regénye hamisítatlan borzongás mind vizuálisan, mind pszichésen, nem véletlenül nyerte el a műfaj egyik legnagyobb alakjának, Clive Barkernek is a tetszését. A történet szerint különös járvány tizedeli a világot: a Kórtól az emberek elkezdenek felejteni. Előbb apró dolgokat, mint például hol hagyták a kulcsaikat, majd később egészen komolyakat, kezdve a vezetéstől a beszédig. Végül a testük elfelejt működni, és meghalnak. Gyógymód nincs - egészen egy szenzációs felfedezésig. Kutatók a Csendes-óceánban, a Mariana-árok mélyén találnak egy ambróziának elnevezett anyagot, ami az első vizsgálatok alapján nem csak a Kórt, de minden más betegséget is képes meggyógyítani. Az óceán mélyén felállított különleges laboratóriummal azonban megszakad a kapcsolat. Egy kis létszámú mentőcsapat indul útnak, hogy kiderítsék, mi történt, és hamarosan olyan borzalmakkal szembesülnek, melyekhez képest a Kór általi halál már egyáltalán nem tűnik ijesztőnek.

 

Lugosi Bélával éled újra az Örökmozgó

 

Október 1-jén nyit az Art+ Cinema – jelentette be az üzemeltető Vertigo Média. Az Erzsébet körút 39. alatt korábban Örökmozgó Filmmúzeum néven működő mozi artmoziként működik tovább, de annál több, igazi kulturális találkozási pont szeretne lenni. Az Art+ Cinema nagyterme egyúttal felveszi Lugosi Béla nevét. A mozi napi több előadásban artfilmeket vetít majd, ősszel premierben olyan díjnyertes fesztiválkedvencek lesznek műsoron, mint a Berlinale-díjazott Victoria, az idei cannes-i filmfesztivál zárófilmje, az Ég és jég között, a Cannes-ban gálavetítésen (Special Screening) bemutatott Barbet Schroeder-film, az Amnézia, illetve Fekete Ibolya új filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból. Emellett a mozi műsorát a Globe Színház, és a Royal Shakespeare Company előadás-közvetítései, illetve filmklasszikusok vetítései is színesítik majd a Pannónia Entertainment-tel együttműködésben.

Az Art+ Cinemában filmklub-vetítések, filmhetek, filmfesztiválok is várják majd az érdeklődőket. A Cortex Filmklub kéthetente keddenként 18 órai kezdettel tart filmvetítést és vitát meghívott pszichológusok és filmesek részvételével. A Cortex Filmklub első őszi vetítése a mozi megnyitása előtti premier előtti főpróba lesz, szeptember 29-én, kedden, amikor Gaspar Noé, Szerelem című filmje lesz terítéken.

A mozi előterében a Fantasy Film a despot.hu webáruházzal közösen filmes boltot alakít ki, ahol a legújabb DVD-k, Blu-ray-ek, filmes témájú könyvek és filmes ajándéktárgyak közül böngészhetnek és vásárolhatnak kedvükre az érdeklődők. Az online megvásárolt DVD-k átvételi pontjául is szolgál majd a bolt, ahol nyitvatartási időben 10-20 óráig vehetők át a megrendelt termékek.

 

Kertész meghosszabbítva

1417265_5_ab93_andre-kertesz-tulipe-melancolique-new-york.jpg

 

Október végéig meghosszabbította a Mai Manó Ház Ritkán látott képek sorozatának André Kertész és Szigetbecse című kiállítását. A tárlatot 11-19 óra között lehet megtekinteni a Nagymező utca 20. alatti kiállítóteremben.

 

A pop art legnagyobb válogatása a CAFe Budapesten

 

A Ludwig Múzeum október 9-én nyíló Ludwig Goes Pop tárlatában a pop art eddigi legnagyobb hazai bemutatására vállalkozik. Az kiállított művek nagy része a múzeum alapítói, Peter és Irene Ludwig egyedülálló pop art gyűjteményének darabjai, amelyben a műfaj emblematikus művészeinek – úgy mint, Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Tom Wesselmann – ikonikus művei mellet a kevésbé ismert alkotók (Howard Kanowitz, Allan D’Arcangelo, stb) és az irányzat európai képviselőinek (Peter Blake, Richard Hamilton, David Hosckney, Martial Raysse, Mimmo Rotella) munkái is megtalálhatóak.

Szürke tűzfalra szürke marha került

c37a5174.jpgA két művész - Fat Heat és TransOne - egy hatszáz négyzetméteres tűzfalra festett közel egy hónapon keresztül a budapesti Kazinczy utcában. Ekkora falfelületen soha ilyen kis létszámú csapat nem dolgozott eddig Budapesten. A nem minden napi teljesítményt az alkotók a Színes Város Budapest Fesztivál keretein belül valósították meg.

 

Zsigmond Vilmos a Müpában

A 2015-ös Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik kiemelt eseményeként nyílt tárlat áprilisban az Oscar-díjas magyar operatőr, Zsigmond Vilmos eddig sehol nem látott fényképeiből. A Müpamozi most induló sorozata a 85 éves operatőr pályájának meghatározó filmjeit vetíti újra. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A házigazda ezúttal is Réz András lesz, akitől a vetítések alkalmával sok érdekességet tudhatunk meg a filmekről. További információk: https://www.mupa.hu/programok/mupamozi

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása