Kultography

5 kortárs magyar kötet, amit olvasnod kell

5 kortárs magyar kötet, amit olvasnod kell

Kultography írása itt: - 2015-09-21 14:23

Kora ősszel imádunk kiülni a teraszra, vagy a kertvégébe, és egy pohár gyümölcslé - esetlegesen must - mellett kortárs magyar regényeket olvasgatni. Ha ezt az idillikus állapotot ti is kedvelitek, íme öt remek kötet a Magvető és a Corvina Kiadó kínálatából, amelyek a krimi és az irodalom kedvelőket egyaránt őszi hangulatba hozzák.
slider_14.jpgcovers_335289.jpg

Dragomán György: A pusztítás könyve

Világhírűvé vált második regénye, A fehér király után csaknem tíz évet kellett várni arra, hogy elkészüljön Dragomán György harmadik remekműve, a Máglya. Szerencsére a Magvető Kiadó ebből az alkalomból újra kiadta első, fiatalkori regényét, a 2002-es megjelenése után a legjobb első könyvért járó Bródy Sándor-díjat elnyerő A pusztítás könyvét is. Fiatalkori könyv, ám minden ízében kiforrott műről van szó. A fülszöveg szerint „hiperrealista noir western”, és valóban: filmszerű képekkel, nyomasztóan valószerűen, a végtelenségig pontosan szerkesztett szöveggel mutatja be Dragomán György a főhős, Fábián, a fiatal mérnök száműzetésének helyszínén, a sűrű erdőben történteket. Halált, szerelmet, a reménytelen lét agresszióját, a pusztítást három nap történésein keresztül írja le a regény, hömpölygő, magába szippantó stílusban. Filmre való történet. 

 

letoltes_4.jpgDanyi Zoltán: A dögeltakarító

Ennél aktuálisabb kötet egyszerűen nincs: Danyi Zoltán regénye, A dögeltakarító egy a jugoszláv háború elől menekülve nemzeti és személyes identitását egyszerre kereső fiatal története, aki egyfolytában Amerikába vágyik, de egészen máshol köt ki. És aki nyilvánvalóan Amerikába érve is csak azzal szembesülne, vágyai és a valóság köszönőviszonyban sincsenek egymással. Útja így is inkább földrajzi vándorlásra korlátozódik, magától, személyiségének saját maga szemében is lenézett tulajdonságaitól nem tud eltávolodni. Leginkább betegségeitől nem, úgy hatalmasodnak el rajta, ahogy az az érzés: bárhová is megy, nem lel hazát többet. A dögeltakarító a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

 

tn_205x300_139434576.jpgHévíz irodalmi antológia 2012 – 2014 

Aki szereti a kortárs irodalmat, s a régiek mellett szívesen követi nyomon a fiatal tehetségek szárnypróbálgatásait is, annak mindenképp ajánlatos kézbe vennie a Magvető Kiadó gondozásában tavasszal megjelent Hévíz irodalmi antológiát. A Hévíz folyóirat elmúlt három évének irodalmi terméséből összeállított kötet friss és hagyományos egyszerre, mint ahogy a művek szerzői is egyfelől a “nagy öregek”, mint Bereményi, Dragomán, Nádasdy, másfelől a még kevésbé ismert ifjak, próbálkozók. A kötetnek összességében jót tesz ez a sokszínűség. Három nagy egysége, a Nyílt víz, a Hulámverés és az Öböl címet viseli, versek, novellák, tanulmányok és esszék találhatók benne. Nagyon erős a szépirodalmi vonal, jó látni, hogy kortárs irodalmunk még mindig mennyire termékeny és aktuális versek tekintetében. Mindent egybevetve kimondhatjuk, hogy az antológia üdítő keresztmetszete korunknak és irodalmunknak. Bízunk benne, hogy lesz folytatás!

 

covers_325508.jpgNyáry Krisztián: Igazi hősök 

Hősnek lenni nem azt jelenti, hogy egymagunkban legyőzünk egy hadsereget, majd, miután a sárkány szívébe mélyesztettük a kardunkat megmentjük a szép királylányt. Sokkal inkább a jó döntések, a kitartás, a bátorság és a tetteink következményeiért való felelősségvállalás az, amelyek alakítják a hétköznapi hőst. Harminchárom ilyen, nem mindennapi, de mégis közöttünk élő ember történetével ismerete meg Nyáry Krisztián kötete a Corvin Kiadó gonzodásában, ami amellett, hogy rendkívül érdekes, még történelemoktatási kiegészítőnek is remekül beválna. A könyv hőseihez hasonló, saját útjukat járó emberekről néha még akkor is keveset lehet csak hallani, ha valami tényleg példa nélkülit vittek véghez, egyáltalán nem árt tehát a bemutatásuk. Főleg, hogy Nyáry kifejezetten szórakoztató, olvasmányos stílusban teszi. Biztosra veszem, hogy aki fellapozza a kötetet a lebilincselő életutak böngészése közben legalább egy új példaképet talál magának a lapjain. 

 

szvoren-cimterv-24-2.jpgSzvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra 

Nem tudom, vajon éppen a most kezdődő, fátyolos, hidegbe forduló kora ősz-e a legjobb időszak Szvoren távolról sem optimista novelláihoz, melyek a Magvető Kiadó gondozásában jelentek meg. Bár gyanítom a torz családi viszonyokat, kirekesztést, elfojtásokat, társas boldogtalanságot boncolgató abszurd, sötét humorral felvértezett történetek a legragyogóbb nyári napot is be tudnák árnyékolni. De ez nehogy bárkit is elrettentsen, Az ország legjobb hóhérának mind a huszonkilenc sztorija igazi olvasásélménnyel szolgál azoknak, akik bele mernek merülni a hétköznapok nyomasztó oldalába. Szikár stílusával, pontos mondataival és kiszámíthatatlan lépéseivel a kötet egy ismerősen ismeretlen környezetben mozog hőseivel, akik egy párhuzamos valóságban akár mi is lehetnénk. Legalábbis reméljük, hogy a jelen valóságban minél kevésbé hasonlítunk rájuk. Szvoren könyvének utolsó oldala után nem leszünk ugyan boldogabbak de többek igen - ha jobban belegondolok mégis, mintha pont a most következő levélhullós, későesti merengve teázások mellé írták volna...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása