Kultography

Szeptemberi apapara, avagy a kisgyerekes hétköznapok dzsungele

Szeptemberi apapara, avagy a kisgyerekes hétköznapok dzsungele

Karlócai Regina írása itt: - 2015-09-14 09:00

Az új tanév kezdetével többnyire azok is valamilyen új lendületet keresnek, akik már kinőttek az iskolából, gyermekeik pedig még nem nőttek bele. Valamiért így működünk. Elmúlik a nyár, s az ősz beálltával mintha egy sajátos január elseje jönne el, átalakítunk, rendezkedünk, újrarendszerezünk, esetleg még fogadkozunk is. A kisgyerekes újrakezdőknek ajánlunk ezúttal két igen hasznos olvasmányt az Európa Könyvkiadótól, akár párban olvasva is.

slider_13.jpgapapara.jpgSzél Dávid: Apapara

Szél Dávid család- és párkapcsolati problémákkal foglalkozó szakpszichológus és iskolapszichológus két éve írja blogját. Az Apapara című kötetében könnyedén, szellemesen, ám egyúttal igen hasznos megközelítésben tárja elénk a kisgyerekes mindennapok valóságát - apai szemüvegen keresztül. A mű, amellett, hogy igen szórakoztató, egyrészt hasznos impulzusokat ad a pszichológus szerző saját tapasztalataiból kiindulva, másrészt segít abban, hogy nevetni tudjunk magunkon, megérezzünk valamit az egyetemes szülői közösségből, közös bénázásainkból, s nem utolsó sorban tág perspektívába helyezi a nevelés kérdéskörét. Egy apa, aki komolyan veszi az apaságot, s éppen ezzel a komolyan vevéssel képes elengedni dolgokat, felismerni, hogy időnként a következetlenség az építőbb, s hogy a kapcsolat mindig fontosabb, mint a nagy elvek.

 

Jónás Anna: Kicsivel- könnyebben

kicsivel.jpgJónás Anna, a Bezzeganya.hu egyik népszerű bloggere könyvében olyan kipróbált módszereket, ötleteket, bevált cuccokat, recepteket kínál, amelyek segítségével gördülékenyebbé tehetők a kisgyerekes mindennapok. A Kicsivel - könnyebben című opusza elsősorban a kisgyerekes élet praktikus oldalához ad tanácsokat, ötleteket, tippeket egy kétgyerekes anya tapasztalatai alapján, ám az írást időnként a férj kommentárjai színesítik, ami kétségtelenül előnyére válik a műnek. A tényleg hasznos ötletek és praktikák mellett óhatatlanul megjelenik néhány kvázi-életvezetési tanács is, például, hogy miért jobb otthon is normálisan felöltözve lenni a mackónadrág helyett, vagy a házimunka elosztásakor milyen szempontokat vegyünk figyelembe a házastársi konfliktusokat megelőzendő. A haszonelvűség itt-ott kissé túlzónak tűnhet egyesek számára, de az mindenképp erőssége a könyvnek, hogy személyes, kipróbált és bevált ötletekkel áll elő, melyeket aztán - vérmérséklet függvényében - ki-ki a maga életére alakíthat át. A Kicsivel - könnyebben persze nem univerzális érvényű használati utasítás, inkább egy humorral és iróniával átszőtt katalógushoz hasonlítható.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása