Kultography

A boldogtalanságon már a varázslat sem segít?

A boldogtalanságon már a varázslat sem segít?

Mádai Adrienn írása itt: - 2015-09-08 08:30

Lev Grossman trilógiáját sokan egyfajta felnőtteknek szóló Harry Potternek nevezik, az első kötet, A varázslók azonban ennél jóval több. Egy olyan urban fanatasy-ról van szó, amely bemutatja korunk fiataljainak boldogtalanságát, elénk tárja az okokat, és rávilágít arra, hogy a varázslat sem segít kitörni a szürke hétköznapokból.

lev-grossman-varazslok-cultura.jpgtn6_b1355882.JPGDepresszív, nyomott hangulat jellemzi A varázslókat, melynek fő témája a boldogság keresés. Hősünk Quentin Coldwater egy intelligens, okos, tehetséges fiatal, akinek mindene megvan, mégsincs semmije. Rendezett családi élete valójában üres és szomorú, szülei csak látszólag törődnek vele. Jó iskolába jár, kiváló eredményei vannak, mégsem tudja mihez kezdjen magával. Mikor már épp döntést hozna, hogy melyik főiskolán folytatja tanulmányait, hirtelen belecsöppen az életébe a varázslat, és csodálatos dolog történik, felvételt nyer a varázslók egyetemére. Az elején rendkívül élvezi mindezt, úgy érzi megtalálta a hiba forrását, azért nem sikerült beilleszkednie és boldognak lennie eddig, mert a rejtett mágikus képességei miatt más, mint az átlag emberek. Ahogy telnek, múlnak az évek azonban rájön, hogy még mindig boldogtalan. S mint sokan mások, megpróbálja hedonista életvitellel orvosolni a problémát. Barátaival együtt a drogok, az alkohol és a szex Bermuda-háromszögébe keverednek, amely hamar elveszíti mámorító hatását, és minél lejjebb csúsznak, annál keserűbbek, cinikusabbak lesznek, és nyomorultul érzik magukat a bőrükben.

Lev Grossman remek társadalomkritikát írt. Mindenki átesik azon a korszakon, amikor már nem lehet többé lázadó tinédzser, fel kell nőnie. A felnőtt élet azonban olyan kihívásokkal szembesíti az embert, amire nehéz válaszokat találni. Mivel foglalkozzam? Hol éljek? Hogyan éljek? Mit kezdjek önmagammal? Mitől leszek boldog? A főiskolás, egyetemista réteg nap, mint nap szembe találja magát ezekkel a kérdésekkel, amikre választ találni koránt sem egyszerű. Az elköteleződés, a felelősségteljes viselkedés, a lemondás ugyanis egyáltalán nem teszi csábítóvá a felnőtt életet. Sokkal jobb bulizni, kipróbálni a haverokkal mindent, mámoros, hipnotikus állapotban végig úszni a napokon. A mámor viszont nem tart örökké, egyre több alkohol, egyre több drog, egyre féktelenebb orgiák kellenek, és már akkor sem ugyanaz az érzés, mint elsőre. Mi lehet a megoldás? Hogyan kell akkor túlélni az életet és boldognak lenni?

Grossman nem szemérmeskedik, a képünkbe tolja, hogy bizony rosszul is választhatunk. A nagy boldogtalanság közepette, feladhatjuk a keresést és belesüppedhetünk egy szürke, unalmas, rideg világba, még akkor is, ha történetesen varázslók vagyunk. A regény egyik szépsége, hogy nem emeli a mágiát piedesztálra, a varázslat pont ugyanolyan hétköznapi dolog, mint például a zene. Ugyanúgy lehetne a Varázskapu Főiskola egy konzervatórium is, vagy bármely más egyetem, főiskola. A fiatal felnőttek problémája ugyanis általános, a felnőtt léttel való küzdelem, a helyünk megtalálása a világban, egyenlővé tesz minket, teljes mindegy hogy valaki zongorista, orvos, ügyvéd vagy épp varázsló. S még a tehetség sem mentesít a döntések súlya alól.

"Ki hitte volna valaha is, hogy mindezeket képes lesz megtenni, átélni és magáénak tudni, és mindennek ellenére még mindig nem érez semmit a világon? Mit hagytam ki? Vagy velem van a baj? Ha még itt se, még most se vagyok boldog, akkor bennem van a hiba?"

A varázslók egy igazi klasszikussá válhat, amit őszintén szólva bizony kötelező olvasmánnyá tennék a gimnáziumokban, mint kortárs irodalmat. Grossman annyira jól leírja ezt a korszakot, olyan szépen érzékelteti a fiatal felnőtt lét válságát, hogy már csak azért is érdemes lenne minden 17-18 évesnek elolvasni, hogy rádöbbenjenek, ezekkel a kérdésekkel, ezzel a problémával nincsenek egyedül. Elgondolkodtató, magunkba mélyedésre késztető kötetről van szó, ami legalább olyan érdekes lehet az idősebb generáció számára is, mint a frissen felnőtté avanzsáltaknak. A regény sikere pedig kézzel fogható, az Agave Kiadónak három hónappal a megjelenés után már után nyomást kellett kérnie, mert a boltokból elkapkodták a kötetet. November 17-én pedig érkezik a trilógia második része A varázslókirály is. S ha mindez még nem lenne elég meggyőző, jövőre érkezik a regények alapján készülő tv sorozat is. Egy szó, mint száz, A varázslóknak és a trilógia további két kötetének feltétlen a könyves polcokon a helye, mert ez most nem csak a fantasy kedvelőknek, hanem mindenkinek szól.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása