Kultography

Lehet-e szkreccselni szláv népzenére?

Lehet-e szkreccselni szláv népzenére?

Kultography írása itt: - 2015-04-23 23:05

Európa és Lengyelország egyik legnépszerűbb, leginkább innovatív world music zenekara, a Warsaw Village Band legutóbb két éve lépett fel Magyarországon. Akkor a Sziget fesztivál vendége volt, április 24-én pedig az A38 Hajóra érkezik egy pörgős, forró hangulatú klubkoncertre – előttük a Meszecsinka szolgáltatja a talpalávalót.wvb.jpg

Az 1998-ban alapított Warsaw Village Band a lehető legtökéletesebben testesíti meg a modern világzene szellemiségét: úgy táplálkozik a közép-európai szláv népzenei hagyományból, hogy mindvégig hiteles maradt, de képes volt úgy megújítani azt, hogy nem vált giccsessé. Az együttes a lengyel folktradíciókat az elsők között ötvözte nagyvárosi elemekkel, elektronikus alapokkal, szkreccsel, "urban" stílusokkal; és hála a tagok zenei intelligenciájának és társadalmi elkötelezettségének, a csapat mindig egyedülállóan kísérletező maradt. Ennek köszönhető, hogy szinte az első lemez óta az európai world music élvonalában jegyzik őket: 2004-ben BBC Radio 3 World Music Award (a műfaj egyik legkomolyabb elismerése), Songlines- és Grammy-jelölések, illetve még számtalan más elismerés díszeleg a büszkeségfalukon.

wvb_2.jpg

A Meszecsinka etnopop, azaz világzenei és népzenei, valamint könnyűzenei vizeken egyaránt hajózó formációját a hazai szcéna két jól ismert szereplője, Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) alapította 2009-ben. Nevük Holdacskát jelent, és egy bolgár népdalból jött. A Meszecsinka hét nyelven énekel (magyar, cigány, bolgár, spanyol, finn, angol, arab), két országból jön (Magyarország, Bulgária) és Csodaországba tart. Az elmúlt hat évben a banda bejárta Európát és Amerikát, nemzetközi sikerük német kiadáshoz vezetett – a hamburgi Hiperbole Records adta ki és terjeszti első albumukat az egész világon. Az együttes 2013-ban Amerikába repült és 13 koncertet adtak az USA és Kanada különböző koncerthelyein, majd hamarosan következtek újabb meghívások: Németország, Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország , Lengyelország és Bulgária után a Meszecsinka nemrég Moszkvában is fellépett. Második nagylemezük tavaly jelent meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása