Kultography

Francia habcsók a hajó gyomrában

Francia habcsók a hajó gyomrában

gyukerim írása itt: - 2015-03-28 19:50

Varázsos francia sanzon-pop énekesnőt láthatott, aki péntek este ellátogatott az A38 Hajóra. Túlzás lenne persze azt állítani, életünk legizgalmasabb koncertje volt, de reméljük, ez még mindig csak a kezdet a 12 éve a pályán levő Élodie Frégé számára.

 

elodie.jpg

 

Először is tisztáznunk kell egy félreértést: Élodie Frégé nem tagja a Nouvelle Vague-nak, mint azt péntek esti budapesti koncertjének szervezője hirdette. Az A38-ra látogató magyarok talán ezt hihették, ám ahogy elnéztük, a többség nem ezért jött a Frankofón Fesztivál záróeseményére: a többnyire franciákból álló közönség pontosan tudta, kire számíthat. A modern francia könnyűzene egyik állócsillagára.

 

Mert Élodie Frégé igazi popsztár, persze a szó francia értelmében az: Françoise Hardy vagy Vanessa Paradis 21. századi utóda, aki a két másik énekesnőhöz hasonlóan igen fiatalon tűnt fel és évről évre, közönsége szeme láttára érett mosolygós fiatalból igazi művésszé. Esetében a kiindulópont természetesen egy tehetségkutató volt, 12 évvel ezelőtt. Az akkor húszéves szőkeség azóta nem csak haját festette sötétebbre, de zenéje is komolyabb lett.

 

 

Persze az a budapesti koncerten is látszott: nem érfelvágós komolyságra kell gondolni. Könnyed ritmusok, kellemes hangszerelés, kedves mosoly, igazi profizmus. Olyannyira elegáns és sima, hogy nehéz is volt elképzelni Élodie-t az A38-on – nem mintha őt egy pillanatig feszélyezte volna a hajó sajátos közege. Kedélyesen elcsevegett közönségével – némi magyar próbálkozás után franciául, mosolygott, cuki vagy elbűvölő volt, miközben természetesen egy rossz szót sem lehetett szólni arra, ahogyan előadta dalait, sőt.

 

Az meg egy másik kérdés, hogy ettől mi mennyivel lettünk gazdagabbak. Talán láthattunk felcsillanni egy 33 éves félig-meddig kész énekesnőt, aki tíz év múlva teljesedik majd ki, de az is lehet, hogy tíz év múlva már ő is csak a kétezres évek sikerének morzsáit szedegeti össze. Személy szerint jobban örülnénk az előbbinek, ehhez viszont talán Charlotte Gainsbourg-hoz és a tényleg a Nouvelle Vague-ból ismert Mélanie Pain-hez hasonlóan neki is jót tenne, ha átkelne a csatornán és brit zenészekkel dolgozna a franciák helyett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása