Kultography

A Sráckor és a Fargo lett a Golden Globe idei nagy nyertese

A Sráckor és a Fargo lett a Golden Globe idei nagy nyertese

Kultography írása itt: - 2015-01-12 09:56

A legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb női mellékszereplő díját is Richard Linklater filmje hozta el, Julianne Moore átvehette az első filmes díját egy alzheimeres nő alakításáért, George Clooney pedig életmű díjat kapott. A sorozatok terén több meglepetést is hozott az este. 

boyhood.png

2000.jpgIdén sorozatban harmadszor - és egyben utoljára Amy Poehler és Tina Fey volt a házigazda, akik a korábbi évekhez hasonlóan is parádéztak a szerepükben, és nem kíméltek senkit a meghívottak közül. Tehették mindezt annak fényében is, hogy most utoljára látják el ezt a feladatot, de mi  titokban azért reménykedünk, hogy hamarosan egy Oscar-gálát is megkapna ez a két briliáns komika. 

A nagyjátékfilmek terén az igazán nagy meglepetést a legjobb vígjáték kategória okozta, ahol a papírforma alapján a Birdman győzelmére számítottak, ám végül a Grand Budapest Hotel hozta el a díjat. A Birdman készítői azért nem maradtak Golden Globe nélkül, a legjobb férfi főszereplő vígjáték kategóriában Michael Keaton lett, és az ő forgatókönyvüket találták a legjobbnak idén. A vígjátékok kategóriájában a legjobb női főszereplő Amy Adams lett a Nagy szemekért. 

lat-julianne-moore-gg-wre0025803477-20150111.jpgTévés sikerei után végre a nagyjáték filmek között is díjat kapott Julianne Moore a Még mindig Alice-ban nyújtott alakításáért. A dráma kategória legjobb férfi színésze pedig Eddie Redmayne lett a Mindenség elméletéért. 

A legjobb animációs film díját az Így neveld a sárkányod második része kapta, a legjobb külföldi film az orosz Leviathan lett. 

A legjobb filmzene díját nagy meglepetésre nem Hans Zimmer vihette haza, hanem Jóhann Jóhansson a Mindenség elméletéhez komponált művéért. A legjobb betétdalt idén John Legend írta a Selma című filmhez Glory címmel. 

 

40.pngMíg a filmes díjak terén csak kisebb meglepetésekről beszélhetünk, úgy a sorozatok között több helyen is bukott a papírforma. 

Az est legerősebb kategóriájában, a drámák között a The Affair nyert olyan nagyágyúkat megelőzve, mint a Downtown Abbey, a House of Cards, vagy a Girls, amelynek új évadát mától láthatják a magyar nézők is. A The Affair a legjobb női főszereplő díjának is örülhetett Ruth Wilsonnak köszönhetően. A férfi színészek között Kevin Spacey-t díjazták még ebben a kategóriában. 

Vígjáték kategóriában az elmúlt évek slágere, a Modern család jelölést sem kapott, a kritikusok pedig végül a Transparent című sorozatot látták a legjobbnak. A színészek közül a kategória győztese a nálunk még nem oly ismert Gina Rodriguez lett a női kategóriában, a legjobb férfi főszereplő díját Jeffrey Tambor vehette át. 

fargo-season-2-spoilers.jpgA legjobb minisorozat vagy tévéfilm a True Detective és a Fargo versenyét ígérte, és végül a legendás filmből készült sorozat lett a befutó, és mint később kiderült a True Detective egyetlen jelölését sem tudta díjra váltani. A Fargo a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat is elhozta Billy Bob Thorntonnak köszönhetően, pedig a True Detective két jelölttel indult ebben a kategóriában és sokan már látatlanul is Matthew McConaughey kezében látták a díjat. A női színészek között Maggie Gyllenhaal lett a legjobb a The Honourable Woman című sorozatban nyújtott alakításáért. A kategória nagy nyertese tehát a Fargo lett két díjjal, és a magyar nézőknek nem kell sokat várni, hogy megismerhessék, január 28-tól az AMC műsorra tűzi a sorozatot.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása