Kultography

Koncertek, amiket nem hagyhatunk ki karácsony előtt - és a két ünnep között

Koncertek, amiket nem hagyhatunk ki karácsony előtt - és a két ünnep között

Kultography írása itt: - 2014-12-14 19:01

Marianne Faithfull

December 15., Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

marianne-faithful2.jpg

Harmadszor lép fel Budapesten Marianne Faithfull, a hétfői koncert azonban különleges: egy ötvenéves pálya összegzéseként is felfogható turné egyik állomása a Művészetek Palotája. Az énekesnőről mindenki tudja, hogy 1964-ben, mindössze 17 évesen Mick Jagger és a Rolling Stones tette ismertté. Azóta azonban rengeteg műfajt kipróbált a folktól a dzsesszig, Kurt Weill dalaitól a rockzenéig. Szeptember végén megjelent huszadik albuma, a Give My Love to London is rengeteg stílusból merít, ebben olyan zenészek voltak segítségére, mint Nick Cave, Anna Calvi, Roger Waters, Brian Eno, Leonard Cohen vagy Ed Harcourt. Ezt a sokszínű skálát Faithfull szuggesztív előadása és szétcigarettázott hangja köti össze – a Müpa nagytermében hétfőn fél nyolctól.

Harlame Gospel Choir

December 16., 18., Budapesti Kongresszusi Központ és RAM Colosseum

harlem.jpg

New York-i és washingtoni turnéállomásuk után közvetlenül Budapestre is elhozza a Harlem Gospels Choir az amerikai protestáns templomok jellegzetes zenei világát, így igazán különleges hangulatban készülődhetünk az ünnepekre. Az Allen Bailey által 1986-ban alapított együttes az ősi spirituálék és gospeldalok világát kelti életre, dalaikat pedig, amelyek ötvözik a New Orleans-e ragtime és marching bandek világát a méltán híres Modern Art Orchestra kíséretében hallhatjuk. A kórustagok a műfaj legkiválóbb énekesei közül kerülnek ki, és a formáció különlegessége nem csak a vallásos hagyomány hanem az, hogy ahogy a műfajok, úgy a generációk is keverednek a hatvanöt fős formációban, hiszen 17 és 65 éves énekeseket egyaránt fellépnek a turnék során. Semmiképp ne hagyjuk ki, ha egy kis igazi News Orleans-i zenei csemegére vágyunk.

Tóth Evelin Trió / Maria João & Ogre Trio

December 18., Művészetek Palotája Fesztivál Színház

Két különleges énekesnő könnyen kiolthatná egymást a színpadon – ehhez mondjuk pont elég két erős nő is –, Tóth Evelin és Maria João közös fellépése mégis különlegesnek ígérkezik. A magyar dzsesszénekesnő, aki hangját egyfajta hangszerként kezeli, egészen eltérő technikák elsajátítása után most a portugál fado felé fordult. A portugál Maria João pedig a fado irányából közelítette meg a dzsesszt. Mindkettőjük útja érdekes, az meg különösen az, mire jutnak együtt.

Ezt csütörtök este a Művészetek Palotájában hallgathatjuk meg. A Fesztivál Színházban először Tóth Evelin mutatja be fado ihlette albumát, a Mayát. A második részben Maria João és az Ogre Trio látható, de közös produkciónak is tanúja lehet, aki ellátogat a Müpába.

Itt szabadulj meg a karácsonyi kilóktól!

aatb1.jpgBorzalmasan nagy közhely, de a karácsonyi ünnepek alatt felszaladt kilókat a legjobb leugrálni - például egy koncerten! Márpedig ezekből nem lesz hiány december utolsó napjaiban: már karácsony másnapján be lehet célozni a Brains elementárisnak ígérkező buliját az Akvárium Klubban, ahol aztán 27-én a Supernem tart évzáró koncertet, majd 28-án és 29-én dupla Vad Fruttikra lehet búcsúztatni 2014-et.

Nem ringatja magát csendes ünnepi hangulatba a Barba Negra sem, hiszen a budai klubban december 25-én Zorall karácsony lesz, másnap Boom Boom karácsonyi nagykoncert, 27-én Road, 28-án Majka & Curtis, 29-én Anna and the Barbies, 30-án Pokolgép, az év utolsó napján pedig a Hooligans és a Kowalsky meg a Vega közös bulijára lehet mulatni egy jót.

Húzós lesz 2014 vége az A38 Hajón is, ahol december 26-án a fő attrakció a Pegazusok nem léteznek lesz, 27-én jön az Isten Háta Mögött, 28-án az Anti Fitness Club tartja 12. születésnapi koncertjét, 29-én 30Y, 30-án Szabó Balázs bandája húzza el a nótánkat, 31-én pedig a Budapest Bár költözik le a bárka gyomrába, de a Random Trip "svédasztala" is egész este képviselteti majd magát az A38-on.

Aki pedig a fenti bőség zavarából nem tud választani, még mindig pöröghet a colorStar új albumának (Solarize) lemezbemutató buliján, amely december 31-én 21 órai kezdettel startol a Dohány utcai RoHAM Bárban, ahol éjfél után az Anima Sound System fog zenélni az egybegyűlteknek.

Fotók: Harlem Gospels, The Queens of Vontage

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása