Kultography

Váratlanul ránk szabaduló szabadidő - mi így töltjük el tartalmasan

Váratlanul ránk szabaduló szabadidő - mi így töltjük el tartalmasan

Kultography írása itt: - 2014-11-11 08:22

Bombariadó miatt kiürítik az irodát, leszakad a felsővezeték, ezért órákat áll a vonat, utolsó pillanatban lemondják a találkozót, elmarad az edzés, az ember pedig ott áll a váratlanul nyakába szakadt szabadidővel és azt se tudja, mihez kezdjen vele. Íme pár tipp, hogyan hasznosítsd az ajándék órákat!

idő.png

Lemondott találkozó, mert néha minket is felültetnek

Csillagok_kozott_poszter1.jpgBármikor előfordulhat az emberrel, hogy nem sokkal a találkozó előtt kap egy telefont, valami közbejött a másik félnek, ugrott a randi. Bár ilyenkor leginkább csak a mérgelődéshez van kedvünk, tekintsünk ajándékként a felszabadult órákra, és üljünk be egy moziba. Az így eltöltött este után, pedig már nem is haragszunk majd annyira a lemondott találkozóért. Múlt héten debütált a hazai mozikban Christopher Nolan legújabb filmje, a Csillagok között Matthew McConaughey főszereplésével. A jövőben játszódó történet, nem sok jót jósol az emberiségnek, fajunkat a pusztulás fenyegeti, az egyetlen menekülő út a világűr. Keresni kell egy új bolygót! A közel sem kockázatmentes utazáson a tudósok megpróbálnak átlépni téren és időn, hogy megmentsék az emberiséget. Aki azonban nem rajong annyira sci-fi-kért, számára az ideális választás a csütörtökön érkező Woody Allen vígjáték. A Káprázatos holdvilág minden idők legünnepeltebb kínai bűvészének, Wi Ling Soo-nak a története, aki valójában nem más, mint Stanley Crawford (Colin Firth), egy mogorva, arrogáns angol férfi. A bűvész Cote D'Azurrara utazik barátjával, hogy leleplezzen egy látnoknak vélt lányt (Emma Stone), de az utazás nem várt fordulatot vesz. 

Felsővezeték-szakadás, avagy a tömegközlekedés rákfenéje

kukoricza.jpgKi ne átkozódott volna már azért, mert leszakadt a felsővezeték, és órákat késtek a vonatok, vagy akkora dugóba keveredett a busz, hogy reménytelennek tűnt, valaha is eljutunk az úti célunkhoz. A bosszankodás orvoslására érdemes mindig magunknál tartani egy jó könyvet. A várakozási idő így sem lesz kevesebb, de legalább elmenekülhetünk egy tőlünk teljesen független világba. Például Kukorica Jancsi egy teljesen új szemszögből megírt történetét is kezünkbe vehetjük. November 11-én jelenik meg Csurgó Csaba bemutatkozó regénye, a Kukoricza, ami egyfelől Petőfi Sándor János vitézének a parafrázisa, egy másik Magyarországon játszódó izgalmas történet, másfelől rendkívüli képzelőerővel megáldott, végtelenül eredeti fantasy, ami nem fél flörtölni a horrorral sem. Vagy kalandozhatunk a vidéki Anglia berkeiben is a Candlefordi kisasszonyok segítségével. A nagy sikerű tévésorozat alapjául szolgáló kötetben  egy piciny oxfordi falucskától egy tehetősebb, iparosodó falun át a vidéki angol kisvárosig ismerhetjük meg az akkori emberek életét. Történet nincs, csak életképek, helyzetleírások, amelyek mind Flora Thompson szikrázó szellemét dicsérik. 

Felfedezők reggelije - vagy tízóraija


1970501_698909593494906_532725139_n.jpgPár ajándék óra talán akkor esik igazán jól, mikor mindez bűntetlenül a munkaidő terhére megy. Történhetnek olyan furcsaságok, hogy bombariadó miatt kell kiüríteni egy épület, de pár óra kényszerszünethez elegendő az is, ha az áramszolgáltató (nem) tevékenykedik. Ments Isten, hogy bárkinek tippet adjunk, de néha jól jön, ha egy kicsit nyugalmasabb körülmények között tudjuk bekapni a reggeli szendvicset vagy felhörpintés helyett kortyolgathatjuk a kávénkat. A Belvárosban se szeri, se száma a kellemes reggeliző helyeknek, de a nagyobb irodaközpontok környékén is érdemes alaposan körbenézni, mert igazi kincsekre bukkanhatunk. A Dózsa György út közelében viszont igazi
gyöngyszemre találtunk. A Csángó és az Angyalföldi utca sarkán székelő Dzsángó igazi üde színfolt, fantasztikus kávéval, zseniális szendvicsekkel és 1497972_682894591806879_1669634330571138551_o.jpgeszméletlen salátákkal. És mindehhez még a napi betevőről is gondoskodnak, mindig friss alapanyagokból, ízletesen, és vegákra is gondolva. Nemes egyszerűséggel tökéletes!

De ha mégis a belvárosban érne minket utol a hirtelen jött szabadság, akkor érdemes betérni a Zoskába, ahol igazán barátságos kiszolgálás mellett reggelizhetünk egy jót - akár egész nap. Sütőtökös-kéksajtkrémes-gyömbéres szendvics? Ó, igen. Zöldséges- joghurtos-kecskesajtos saláta? Hogyne! Vagy csak egy jó adag bundáskenyér tejföllel? Bármikor. Mindezt odafigyeléssel és szeretettel készítve.

Beteg lett a bébicsősz vagy a vacsoravendégek - egy bekuckózós este otthon

koncert-20140325-9976-szaloki_korforgas_borito4_a1.jpgEgy utolsó pillanatban érkező telefon a bébiszittertől sosem jó jel, nem is a hirtelen jött szabadság legjobb példája, de nem kell kétségbe esnünk ekkor sem. Ha megvolt az esti fürdés és minden gyerek már pizsamában van, elő lehet kapni Szalóki Ági: Körforgás című lemezét, amelyen dalok és mesék izgalmas kombinációját találjuk. A lemez mellé mesekönyv is jár, így zenehallgatás közben van mit olvasni is. Az énekesnő legújabb lemezén különböző népi kultúrák találkoznak, és nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a végeredményt nem csak gyerekeknek ajánljuk. A megzenésített versek és mesék között Szabó T. Anna, Jónás Tamás, József Attila és még jó pár ismert magyar verselő-mesélő műveit hallgathatjuk, és a komoly igényességgel készített mesekönyvben Kiskovács Eszter illusztrációiban gyönyörködhetünk. Igazi családi zenéskönyv ez, amelyen mindenki megtalálja majd a kedvencét.

Ella_Henderson_-_Chapter_One_(Official_Album_Cover).pngHa esetleg a vacsora vendégek jelentettek volna beteget, mnincs más hátra, mint tölteni egy pohár finom bort, és egy meleg takaró alatt frissíteni lemaradásunkat a zenei piac terén. Ha nekünk kéne választani, biztosan Ella Henderson debütáló lemeze kerülne a lejátszóba. Az angol X-Factor tavalyi évadában elég sokáig menetelt Ella nagyon nem keseredett el kiesése után, és ehhez köze volt annak, hogy Simon Cowell lemezszserződéssel várta a kijáratnál. Jó munkához persze idő kell, így a Chapter One névre keresztelt album októberben jelent meg. Az albumon található Ghost és Glow című dalok már most rádiós slágerek, de a teljes anyag figyelemre méltó. A különleges hangszín, a játékos énekmód, az értelmes dalszövegek mind-mind arra utaló jegyek, hogy Simon bácsi ezúttal is jó üzletet kötött. A fent említett dalokon túl mi újra és újra szívesen hallgatjuk az Empire, a Yours, a Beautifully Unfinished, vagy a Five Tattoos dalokat is. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása