Kultography

100 éves film ősbemutatója - újra

100 éves film ősbemutatója - újra

Kultography írása itt: - 2014-10-09 14:20

A filmművészet újra és újra erőt és ihletet merít önmagából, nem ritka mindössze néhány esztendővel korábbi filmek remake-je sem. Egy száz évvel korábbi alkotás felújítása viszont miden bizonnyal egyedülálló élmény a művészeknek és a közönségnek is. A Magyar Filmhét nyitófilmje, A tolonc október 13-án kerül bemutatásra a MÜPÁ-ban, október 16-án pedig már a lyon-i filmfesztiválon szerepel.

tolonc.png

Az Oscar-díjas Kertész Mihály 1914-ben Jászai Mari főszereplésével forgatott némafilmjét ugyanis meghívta a lyoni Lumiére Filmfesztivál. A cannes-i filmfesztivál művészeti igazgatója, Thierry Fremaux által alapított világhírű mustra fókuszában épp A tolonchoz hasonló filmtörténeti kincsek állnak.

tolonc.png

A tolonc című film a magyar és egyetemes filmtörténet unikális alkotása. A Casablanca (1942) Oscar-díjas rendezője, Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály e korai filmje Kolozsváron forgott 1914-ben. Az egyik főszerepben a korszak színészóriása, Jászai Mari látható,  Berky Lili és Várkonyi Mihály társaságában, akik szintén a kor nagy sztárjai voltak. Az ártatlanul kitoloncolt magyar cselédlány története Tóth Ede nagy sikerű népszínművének mozgóképes adaptációja, a forgatókönyvet Janovics Jenő a kolozsvári színház egykori igazgatója írta.

A tolonc igazi filmritkaság, hiszen száz éve készült és Jászai Marinak ez az egyetlen fennmaradt filmje. A MaNDA legértékesebb gyűjteményi darabjai között tartja számon a film egyetlen nitrokópiáját, melyet The Undesirable címmel feltehetően amerikai moziforgalmazásban vetítettek a 20-as években, majd szerencsés véletlenek sorozatának köszönhetően került vissza Magyarországra 2008-ban, a felújítást követően pedig most újra moziba csábít.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása