Kultography

Talánmajdő megmenti a világot?

Talánmajdő megmenti a világot?

Blahó Dávid írása itt: - 2014-08-24 11:43

Press_Logo_01.jpgA mentőket hívtuk, de a tűzoltók jöttek helyette. A felhőket filmezi, második rész. Hogyan szexeljünk egy szellemmel. Vörös papír lámpások. Néhány dalcím a Maybeshewill történetéből. A britek új albumán már nem találkozunk ilyen elrugaszkodott elnevezésekkel – kellemes percekkel viszont annál inkább.

cover_artwork.jpgA poszt-rock műfaj egyik legígéretesebb és legszínesebb csapatát csak egy szűk réteg ismerheti Magyarországon, pedig a zenekar már négyszer is fellépett hazánkban. Legutolsó lemezük (I Was Here For a Moment, Then I Was Gone) nem csupán csodaszép borítójával kápráztatott el, hanem a nótáival is. Három év elteltével pedig nem tesz mást a Maybeshewill, mint megy tovább a saját ösvényén, ismét megcsillogtatva remek dalszerző és hangulatfestő képességeit.

Korábban a finn jégkorong-válogatott a Words For Arabella című szerzeményüket választotta kísérőzenének a mérkőzések előtti jégre korcsolyázáshoz, pedig az öt ifjú tudós kinézetű leicesteri srác nem feltétlenül csatába hívó zenét játszik. És ez különösen igaz a 2014. augusztus 25-én megjelenő Fair Youth korongra. Van persze ebben is lendület, de több a finomság, a bársonyos, puha hangszövés, mint elődjén.

A 11 instrumentális szám tökéletes hallgatnivaló most, mikor – nem is olyan lassan – búcsúzni kezdünk a nyártól. Egyre jobban rövidülnek a nappalok, az első levelek alávetik magukat a fák ágairól, megváltoznak a fények, és a nap sem süt már olyan erővel, mint egy hónappal korábban. Csendes emlékezés, szépséges visszafogottság és rejtett mosolyok kérnek szerepet a napjainkban, ahogy lopakodik felénk az ősz – és ezekhez az órákhoz kiváló társ a Maybeshewill új anyaga.

Külön dalokat nem is nagyon lehet kiemelni a négyes sorszámú Fair Youth-ról, A-Z-ig jó hallgatni ezt a lemezt. Az első pár alkalommal még lesz egy kis vonakodás a nóták részéről, de aztán minden egyes újabb találkozással közelebb engednek magukhoz. Ötletes dobjáték, okosan, szellősen használt gitárok, kristálytiszta zongora, egy kevés elektronika, élő vonósok és fúvósok, a záró Volga-ban pedig még egy kórus is felcsendül. Végig felemelő a hangulat: ez a zenekar enyhülést adó válasza a világ mindazon gondjaira és nehézségeire, amelyekkel nap mint nap szembesülünk. Nosztalgia, egy ölelés meghittsége, egy tovasuhanó emlék, egymáshoz tartozás – ezek lehetnek a Fair Youth kulcsszavai.

Press_Photo_02.jpg

Te és én és minden közöttünk. Minden dolog múlandó. Menedék. Ébredő élet. Állandóság. Néhány dalcím a Maybeshewill 2014-es történetéből. Az új albumról. Amelyet október 28-án a budapesti Dürer Kertben is bemutatnak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása