Kultography

Sziget-gasztro más szemszögből

Sziget-gasztro más szemszögből

Szakács Kriszta írása itt: - 2014-08-13 19:30

A Szigeten sokminden évek óta változatlan: továbbra is menő zászlókat lobogtatni, vizipisztollyal lövöldözve ismerkedni, hollandul beszélni, minden arra alkalmas fém tárgyat hangszerként hasznosítani és ritmusra püfölni. Ennek már külön fórumot is szenteltek a bejárattól nem messze, de a spontán alaluló ütősegyüttesek azért menőbbek. Nem múlik az idióta jelmezben aszalódás divatja, ahogy a sárban tapicskolásé, fűben fetrengésé, na és a vad buliké sem.

És újra itt vannak a kedvenc fesztiválkajáink: a Zing burgere, a klasszikussá érett piadina, a Nemzetek Konyhájában ismét válogathatunk égtájak és ízvilágok szerint. Persze jó a régi ismerősöket viszontlátni, de azért mi inkább az újdonság erejét kerestük. És meg is találtuk - íme:

montenegro.png

montenegro.png
Oszd meg és király: a fesztiválos funkcionalitás gasztroélménnyel párosítva, ezt találjuk a Montenegroi gurmannál, óriás méretben. Tényleg érdemes megosztani, de persze megfelelő kapacitás esetén önálló fogyasztás is lehetséges. Az igényes nagyétkűek körében már elhíresült a szerb burgerként aposztrofált pljeskavica. A gazdagon fűszerezett húspogácsát ajvárral megkent buciba fektetik, saláta, paradicsom és paprika, továbbá ipari mennyiségű hagyma társaságában. A paprikás krémből kérhetünk csípős verziót is, de ennek tesztelését a bátrabbakra bíznánk. Az esti italfogyasztás megágyazásához több mint elég, de akár hajnalig is kitart! Vigyázat: a belepréselt hagymamennyiség nem segíti az ismerkedős fesztiválozást! Megtalálható a Sziget keleti oldalán futó büfésoron, két nagyobb büfé közé préselve, de azért könnyen felfedezhetők.

fagyi.png

 

 

Nyaltuk a fagylaltot: amiért érdemes elzarándokolni Pugliaba - avagy a Sziget déli tájaira, ahol az olasz tartomány nevét viselő "helytartóság" található. Pisztácia ízű pisztácia (csak semmi aroma, kérem!), fantasztikus stracciatella. Mindkét íz édesen krémes, a sztracsiban már maga az étcsoki is zseniális ízélmény. Nem ismerjük a kicsi kocsi kapacitásait, csak reméljük, hogy a Sziget tömegéhez is alkalmazkodtak. Összesen hat ízből választhatunk - a kínálat napi változásáról sajnos nincs információnk. Ottjártunkkor vanília, csokoládé, citrom, eper, és a már említett két csoda volt porondon, ezeket jó eséllyel még a fesztivál alatt végigiteszteljük majd. (A tapasztalatokkal alkalomadtán frissítjük a cikket.) Amikor nem triciklivel fesztiváloznak, megtaláljátok őket Budapesten, a Szarka utca 6. szám alatt. Aki esetleg a Sziget alatt lemaradna róluk, itt pótolhatja a pótlandót.
 

kave.pngJó, sőt egyenesen zseniális kávé a Szigeten? Igen, van. De, van, tényleg! Eleve bíztató az (olasz) kávé szerelmeseinek, ha az árlista ristrettoval kezdődik, de ez fokozható egy tökéletesen krémes capuccino-val, és a fülig érő mosollyal, amivel készítik.  Persze az sem mellékes, hogy a kávé íze magasan veri nem csak a szigetes átlagot, de sok "kinti" kávézóét is. Ha jó kávét kerestek a fesztiválon, ennél a kis zöldes csodánál tegyétek! Megtaláljátok őket a Nagyszínpad jobb oldalánál lévő büfészigeten.

És amit nem próbáltunk: a poharas levesek betörtek a Szigetre is, de vajmi kevés késztetést éreztük a még este is kellemesen párás 30 fokban a meleg levesek fogyasztására. Részben ezen okból kihagytuk a teaházakat is, de azért pozitív különbségként kezelendő a jeges verziók elérhetősége. Kihagytuk még a lángost, a fényt, a tömeggyrost, de ezek nélkül is van Sziget-gasztro. Nem is akármilyen!

Update: Azért a koncertek után csak lecsúszott egy Zing burger is, amiért még mindig érdemes sorban állni. Még mindig imádjuk, itt pedig leírtuk, hogy miért: http://kultography.blog.hu/2013/08/08/amit_ki_ne_hagyj_a_szigeten

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása