Kultography

Kalandregénybe oltott tiniflört – megjelent Philippa Gregory első ifjúsági regénye

Kalandregénybe oltott tiniflört – megjelent Philippa Gregory első ifjúsági regénye

Bender Krisztina írása itt: - 2014-07-08 10:31

Philippa Gregory, a történelmi regények egyik legismertebb írónője ezúttal valami nagyon mást alkotott. Az alkotói kirándulás is „bejött neki”: első ifjúsági regénye hamar népszerűvé válhat a rejtélyekért rajongó fiatal, és ami külön érdekesség, a nem csak fiatal olvasóknak is.

filippag_kiemelt.jpg

Philippa Gregory neve eddig főként történelmi regényekhez kapcsolódott, bár kevesen tudják, hogy már gyermekkönyvet is írt.  A rózsák háborújának és a Tudor dinasztiának az időszaka előszeretettel volt eddigi történelmi könyveinek központi témája, és sajátos hangvételével, a történelmi események és a kitalált szálak ügyes egyvelegével mindig megszokott, mégis újra és újra érdekesnek bizonyuló regényeket kínált az olvasóknak.Gregory most érdekes vállalkozásra adta a fejét, és teljesen más irányba tett egy kis kirándulást. Legújabb regénye, a Sötétség Rendje című tiniregény így már olvasása előtt felveti a kérdést, képes-e az írónő ebben is jót alkotni, avagy úgy tesszük le a könyvet, hogy jobb lett volna egy újabb Tudor regény? Szerencsére nem kellett az utóbbi választ adni.PG.jpg

A történet a XV. századi Itáliába kalauzol minket. Az ifjúsági regény főhőse az ifjú Luca, aki titkos pápai megbízást kap – egy veszélyes ügyet kell felgöngyölítenie a Lucretili-apátságban. Mióta új apátnő került a zárdába, a szintén ifjú és persze szépséges Isoldé Lucretili, akit bátyja kényszerített oda, ijesztő dolgok történnek… Luca nyomozása során minden gyanú a lányra terelődik, de vajon valóban ő-e a bűnös? 

A fenti sorok talán már sugallják is, hogy a Gregory könyvekben fellelhető romantikus szál itt sem fog elmaradni, mint ahogy a regényeire olyannyira jellemző sodró tempó, az eseménydús oldalak, kalandok, veszélyek is ugyanúgy megtalálhatóak, mint felnőtt társaikban. Amiben ellenben nagyon más ez a könyv, hogy a valós történelem nem kap benne szerepet – míg korábban a valóság és fikció keveredett, és úgy tehette le az olvasó a könyvet, hogy maradt a kíváncsiság, mi is történt igazából, ebben az esetben mindenki kitalált szereplő. Mindemellett maga a nyelvezete is könnyedebb, egyszerűbb. 

Némi kis kalandregény, na meg tiniflört és rejtélyek – ezek ötvözete lett Gregory első ifjúsági regénye, amiben az írónő szintén tudott minőséget hozni. A regény ráadásul egy sorozat első része… Aki tehát szereti a misztikumot, a nyomozást, a tikokat és a bontakozó romantikát, nem fog unatkozni… és ami külön erénye a könyvnek, hogy még a felnőttebb olvasók sem, ha elolvassák a fiatalabb korosztálynak szánt regényt.

A Sötétség Rendje a Carthapilus kiadó gondozásában jelent meg.

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása