Kultography

„Minden premiervetítésnél bombariadó volt. Nem tudom ki lehetett, de nagyon szeretném tudni..."

„Minden premiervetítésnél bombariadó volt. Nem tudom ki lehetett, de nagyon szeretném tudni..."

Kultography írása itt: - 2014-06-03 11:20

A Titanicon láthatta először a Fekete Leves című filmet a közönség, csütörtöktől pedig moziban a végleges változat. Az alkotóknak a premier előtt érkezett a fekete leves: az összes moziban, ahol vetítették volna bombariadó volt, így elmaradtak a vetítések. Novák Erikkel, a film rendezőjével beszélgettünk.

feketeslid.jpg

Igen furcsára sikerült a film hivatalos bemutatója... Hogyan élted meg?
– Nagyon rosszul, sokat készültünk, nagyon sok ember várta és egy éves intenzív munka csúcspontja lett volna. dsc_0046.jpgNagyon elgondolkodtató, hogy csak azokban a plázákban volt riadó, 5 perccel a vetítés előtt, ahol a premiervetítéseink voltak. Nem tudom ki lehetett, de nagyon szeretném tudni.

A filmet először a Titanicon láthatta a közönség, de utána még változtattatok rajta. Mi az, amin még változtatni kellett?
– Már a Titanic 2 vetítése között is vágtunk, az első vetítés 110 perces volt, a második 100, a moziba egy nagyon feszes 93 perces verzió kerül. A hosszú vágási folyamat során Csillag Manoval, a vágóval már minden képkockát
ismertünk, és nehéz volt kivenni belőle, de a visszajelzések sokat segítettek, hogy hol hosszú, vagy lötyögős, ott feszítettünk a tempón.

Mi az, amit a leginkább fájt kivágni belőle?
– Nem egész jeleneteket szedtünk ki, hanem tömörítettünk, egy-két kivétellel. Nekem minden kocka fájt, de megértettem, hogy nem untathatom a nézőket.

Honnan jött a film története?
– Még nagyon régről, Nagy Viktor író barátommal, aki tolószékben élő mozgássérült volt, ötleteltünk azon, hogy egy tolószéket milyen jól fel lehetne használni egy fegyveres rablásnál. Aztán, szerencsére filmötlet lett belőle, amit Perjés Zoltánnal és Baráth Gyulával csiszoltunk, de még a forgatás közben is változott néhány ponton a történet.

terápia2.jpgA filmben elhangzó párbeszédek improvizációs módon születtek? Miért döntöttél e mellett?
– A film egy 4 oldalas történetvázlat alapján készült, a színészek az összes jelenetben a saját szavaikat, reakcióikat használták. A megírt, megtanult dialógokkal szemben így egy sokkal dinamikusabb élőbb szöveget kaptunk, ami a szereplők saját karakteréből fakad.

Mennyire volt nehéz így dolgozni?
Nem nehéz volt, hanem nagyon más, mint a hagyományos módon, de meghálálta magát, tiszta élőbeszédet kaptunk. A vágásnál viszont sok nehézséget okozott, hogy adott jeleneten belül sem volt két egyforma felvétel, úgy
kellet puzzle módon összerakjuk.

Hogyan választottad ki az egyes szerepekre a színészeket, szereplőket?
– Elsősorban karakter alapon, másodsorban baráti alapon. Azaz a barátaim közül válogattam ki a szerepeknek megfelelő karaktereket, úgy, hogy többé-kevésbe mindenki magát játssza.

Mennyire hasonlít a karakterük a valódi énjükre?
– Amennyire csak lehet. Bár Szabó Simon nem focihuligán, és nem is amnéziás, Zsolti (Nagy Zsolt - a szerk.) sem mozgássérült, mégis elhisszük nekik, mert a személyiségük többi karakterjegyét hozták magukkal. A Vágvölgyi  (Vágvölgyi B. András - a szerk.) nem maffiafőnök, de ismeri a típust. A többiek szinte mind magukat hozzák.

A film különlegessége, hogy nem gázsit kaptak a színészek, hanem tulajdonrészt. Mit jelent ez pontosan? feketeslid.jpgMindenki vállalta amúgy vagy volt, olyan, aki emiatt végül nem szerepel a filmben?
– Akit felkértem, vállalta, a sztori miatt, miattam, és az újszerű filmkészítés izgalma miatt. Ha a filmet 100%-nak vesszük és forintosítjuk  és adott szakembernek x forint lett volna a normal gázsija, akkor annak megfelelő százalékban lett tulajdonosa a filmnek.

Meg sem próbáltatok támogatást kérni hozzá?
Nem, nem is tudtunk volna, forgatókönyv nélkül. Engem régóta izgat a független, közösségi filmfinanszírozás, és most létrehoztunk egy modellt, ami akkor nyeri el a létjogosultságát, ha a filmet sokan megnézik, és a bevételből ki tudjuk fizetni a stábot és a színészeket. Bár senki nem a hirtelen meggazdagodás reményében vágott bele.

Mi jön a fekete leves után?
Ez még a jövő zenéje, előbb ezen legyünk túl, tervvel teli a padlás.

A történet:

A sokmilliós póker adósságba keveredett DJ tippet kap, hogy mászhat ki a zűrből: ?csak? egy páncélautót kell megszerezni. Az akcióhoz az éppen diliházban pihenő haverját és annak ápolt barátait szervezi be. A bolondkommandó meglepő profizmussal csinálja meg a nagy balhét. A 300 milliós zsákmány örömére óriási bulit rendeznek. Csajok, drog, rock and roll, mostantól övék a világ! De jön a fekete leves, kiderül, komoly gondban vannak. A maffia rettegett főnökét rabolták ki, aki nem a rendőrségre szokott rohangálni, ha bántják. Most is saját hatáskörben indít bosszúhadjáratot. A filmben Az alvilági és a politikusi körök némiképp összeérnek, valamint korrupt rendőrökben sincs hiány. Esély a menekülésre szinte nem is létezik. Vagy mégis?

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása