Kultography

Poirot és a kalózok - az V. Belga Sörfesztivál hősei

Poirot és a kalózok - az V. Belga Sörfesztivál hősei

Pataki Anita írása itt: - 2014-05-17 18:39

Hiába rendezték meg idén immár ötödik alkalommal, a Belga Sörfesztivál hatalmas kínálatában való válogatás csak nem lett könnyebb az évek múlásával. Így most a fantáziánkra hagyatkozva, a sörök mesevilágába feledkezve barangoltuk be a Bálnában felállított standokat, de vasárnap estééig még minden érdeklődő követheti a példánkat.    
slid2.jpg

IMG_3188.JPGVagy alakíthatja ki a saját stratégiáját, tervre ugyanis mindeképpen szükség lesz. Az átgondolt választáshoz segítségként magunkhoz vehetjük a fesztivál saját "vándorújságát", a Belga Sörkalauzt, ottjártunkkor legalábbis majd' minden vendég ezt szorongatva mászkált a csapok között vagy üldögélt az asztaloknál a következő sörét latolgatva. A nyitás után fél órával már hosszú sorokban kígyóztak a sörrajongók a Bálna emeletén, így szükség is volt a célirányos válogatásra, ha nem akartunk teljesen elveszni a kínálatban és az egyre jókedvűbb tömegben. A különböző díjak és különlegességek helyett idén a fantáziánkra hagyatkozva a fesztivál hőseit kerestük, és egyáltalán nem csalódtunk az eredményben.

A kalóz - Piraat (10,5% erős aranyszínű ale)

A Piraat egy gazdag, testes mély aranyszínű sör, amely enyhén karamellás, mégis erőteljes ízével ugyanúgy elvarázsolja a kesernyés ízek szerelmeseit, mint az édesszájúakat. Komlós, malátás íze mellett trópusi gyümölcsös és fűszeres jegyeket is találhatunk egy igazán kellemes, könnyen fogyasztható, frissítő sörben. Magas alkoholtartalma miatt viszont csak óvatos fogyasztásra ajánljuk, ugyanis szinte itatja magát.

A nyomozó - Hercule (9% belga stout)

Az egyetlen belga stout sör, Poirot-ról, a híres belga detektívről elnevezett Hercule igazi világhírű ital. A Hercule sokak szerint klasszikusnak számító, erősen malátás, de száraz, egy lehelletnyi édességgel megbolondított, fűszeres sör. Már az illatában kávéra hasonlító, pörkölt kesernyésséggel találkozunk, amely az ízében csak tovább erősödik sőt, még a színe is egészen közel áll a feketéhez. Nehéz ital, amelyet nem lehet csak úgy lehúzni, de mindenképpen megéri a rászánt időt - főleg a kávéfüggőknek, ők ezzel a váalsztással nem nyúlhatnak mellé.

A harcos - Barbar (8% mézes világos ale)

A Léfbvre főzde Barbarja egy mézzel és egyéb fűszerekkel készített sörkülönlegesség, az igazi, mesebeli mézsör. Világos aranyszínű, remekül habzó sör, melynek valóban kellemesen édes, méz íze adja meg a különlegességét. Egy komplex ízvilágú, magas alkoholtartalú sör, ami főleg az édes ízek kedvelőinel fog ízleni, nekik viszont nagyon. Pont olyan, mint amit a barbár harcosok vagy fantasy-lovagok töltenének az elégedetten a magasba emelt korsóikba, hogy megünnepeljék a sikeres hadjárat végét. De szerencsére a fesztiválon nem kell kardot forgatnunk ahhoz, hogy megízlelhessük.

slid2.jpg

A lovag  - Tempelier (6% félbarna belga ale)

A Tempelier az egyik leghíresebb főzde, a Corsendonk remek félbarnája. Az opálos aranyszínű sör hatalmas habbal büszkélkedhet, amely csak lassan olvad le. Közepesen erős testű és közepesen magas alkoholtartalmú, kissé gyümölcsös és komlós utóízű ital, amelyben némi korianderes beütést is fellelhetünk. Igazi kellemes sör, amely mindenkit levesz a lábáról.

A király - Palm Royale (7,5% világos ale)

A harmónikus, bársonyosan selymes utóízű Palm Royale nem csak nevében fenséges, de gyönyörű, mély arany színe miatt már első pillantásra fényűző ital. Különlegességét az maláta édességnek és a komló keserűségének tökéletes egyensúlya adja, amely viszonylag magas alkoholtartalma ellenére is végig megmarad. Annyi biztos, hogy ezt a kezünkben tartva mi is királynak érezhetjük magunkat egy kis ideig - aztán legyszívesebben hoznánk belőle még egy pohárral. 

 

Az V. Belga Sörfesztivál holnap, vasárnap estééig várja a sörkülönlegességekre szomjazókat, akik idén sem fognak csalódni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása