Kultography

Csákányi Eszter, a nő

Csákányi Eszter, a nő

gyukerim írása itt: - 2014-04-30 15:54

„A női lélek megannyi arca” – így fogalmazta meg ma debütáló zenés estje témáját Csákányi Eszter. A színésznő a Spinoza Színházban bensőséges humorral beszél magáról, nőtársairól. Bármeddig el tudnánk nézni.cs2.png

cs.jpgPont öt éve annak, hogy bemutatták Parti Nagy Lajos egyszemélyes darabját, A hét asszonyát. Ebben Csákányi Eszter hét monológja hét nő „partinagyos” portréja, igazi jutalomjáték egy olyan színésznőnek, akiről sose tudjuk eldönteni, sírni vagy nevetni készül. Ez az előadás járt a fejemben, amikor Csákányi Eszter önálló estjére igyekeztem. Bevallom, kicsit még féltem is, hiszen mi újat lehetne még kisajtolni ebből az egyszerre kimeríthetetlen és borzasztó kimerítő témából: a női lélekből.

Hamar kiderült azonban, kár volt félni. A két est közös pontja a nő, ám amíg a színésznő a Kamrában szerepeket játszik, itt, a Spinoza színpadán mesél arról, milyen sokféle szerepet is játszik a deszkákon vagy éppen az életben. Ezeket azonban igen erős kapocs köti össze: maga Csákányi Eszter. Ő pedig van annyira sokszínű, hogy nem unatkozunk egy percre sem.

Ehhez persze nem csak a személyes történetek, önironikus vallomások járulnak hozzá, de két zenész, a Wagner-Puskás Péter zongorista és Kovács Norbert dobossal előadott dalok is. A repertoárban igen széles a merítés: musicalekből kicsípett dallamok, sanzonok, popslágerek. A címadó Heltai Jenő-idézet (Akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják gyereknek) sem az eredeti versből, hanem a Bëlga Ovi című dalának refrénjeként csendül fel – igen, ez is Csákányi Eszter előadásában.

Na ezt most mindenki képzelje maga elé, aztán szorozza be kettővel! És meg is van a lényeg: nem egy tanácsadó könyv közhelyes ötleteit követve, hanem ösztönből vállaljuk fel, hogy nevetnek rajtunk, hogy nevetünk magunkon, esetlenségünkön, a sokadik szerelmi bánaton/hiábavaló fogyókúrán/szánalmas vágyakozáson.

Az előadás persze éppen az intimitástól működik, amiben nagy segítség a Spinoza kis tere, egyben azonban átok is, ha már öt perc után levegő után kapkodunk. Készüljünk fel tehát nagy levegővel, kis vízzel, kellemes bő egy órában lesz részünk.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása