Kultography

Animációs győzelem a Friss Húson

Animációs győzelem a Friss Húson

Pataki Anita írása itt: - 2014-03-31 13:45

A csupán második alkalommal megrendezett Friss Hús sikere egyértelműen bizonyítja, hogy a rövidfilmeknek igenis van létjogosultsága. A fesztivál két naposból négy naposra duzzadt, mégis szinte minden vetítés telt ház előtt zajlott - az utóbbi év legizgalmasabb magyar és nemzetközi rövidfilmjeit felvonultató Friss Hús előtt remélhetőleg szép jövő áll.

bucsi.jpg

frisshús.jpgA Toldi mozi előterében zsibongó lelkes emberek, kutyák és kisgyerekek tolongtak, miközben minden irányból különböző nyelveken folytatott izgatott beszélgetésfoszlányok hallatszottak. Így indult a Friss Hús első, csütörtök délutáni vetítése és hasonlóan családias és vidám hangulatban folytatódott a fesztivál végéig. Persze ez a kötetlen hangulat részben abból fakad, hogy a fesztivál teljesen saját kezdeményezésből, az alkotók által, alulról szerveződve jött létre tavaly, így szinte mindenki ismeri egymást a szervezők közül - de ez egyáltalán nem jelent belterjességet. Sőt, éppen hogy azt biztosítja, hogy a filmekért valóban rajongó és azok támogatását a szívükön viselő emberek kezében van a Friss Hús, ami érződik is a fesztivál filmek és nézők iránti szeretetében. 

A két órás blokkokra osztott műsoron magyar és nemzetközi rövidfilmeket tekinthetett meg a nagyérdemű, és adhatta le szavazatát a neki legjobban tetsző alkotásra, illetve kiosztottak egy-egy jelentős pénzjutalommal járó nagydíjat magyar és nemzetközi kategóriában is, valamint a Daazo és az Acnecom is hozzájárult egy-egy különdíjjal az alkotók honorálásához. Magyar fronton Bucsi Réka Symphony no. 42 című animációs filmje, a nemzetköziek közül pedig Chema Garcia Ibarra Misterio című alkotása vitte el a fődíjat. A Daazo Brauner Máté Előbb adtam című filmjét díjazta, az Acnecom különdíját az Ischler, Hartung Attila kisfilmje vihette haza.

bucsi.jpg

A felhozatal igen vegyesre sikerült, de nem minőségi, csupán tematikai és megvalósítási szempontból, amitől igazán friss érzetet keltett a Friss Hús. Az alkotók hátterét tekintve elsőfilmesek, egyetemi támogatással készült darabok (dominált az ELTE, a MOME és az SZFE természetesen) de ismert nevű, bejáratott filmkészítők is neveztek a fesztiválra, és tényleg őszintén mondhatom igazi kis gyöngyszemeket szállítottak a vászonra. Arról nem is beszélve, hogy a Berlinalehoz vagy Cannes-hoz hasonló, rangos fesztiválokon versenyzett és bizonyított alkotásokkal is találkozhattunk és saját szemünkkel győződhettünk meg a díjazásuk méltányosságáról - itt jegyezném meg, hogy rengeteg magyar film szerepelt jól külföldi fesztiválokon, amikről itthon, valószínűleg rövidségük okán, szinte semmit nem tudunk. Az eredetileg a Filmszemle után hagyott, tátongó űrt betölteni szándékozó Friss Hús második születésnapjára saját jogán létező, remek rövidfilmfesztivállá érett, ami nemcsak rávilágít, hogy a rövidfilm mennyire élő és a nagyjátékfilmeknél sokkal több játékra, kreativitásra és fantáziára helyet adó műfaj, de megmutatja, hogy a közönség is legalább ugyanannyira kíváncsi rá, mint hosszabb társára. 

A gyakran háttérbe szoruló rövidek négy napig reflektorfényt kaptak és megcsillogtatták a bennük rejlő, szinte végtelen lehetőségeket, amikre valóban érdemes lenne figyelni - és nem csak ezen a néhány napon.    

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása