Kultography

Tompos Kátya "felnőtt" lemezt készített

Tompos Kátya "felnőtt" lemezt készített

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2014-03-25 20:05

Valószínűleg nem túlzás azt mondani, hogy a pár hete Jászai Mari-díjjal is kitüntetett színésznő generációja legtehetségesebb művészei közé tartozik. Az sem újdonság, hogy nem csak színpadi és filmes alakításai, de hangja is sok rajongót szerzett neki. Ezek után pedig az sem meglepő, hogy első lemeze mellett sem lehet csak úgy elsétálni.   tompossl.png

tompos1.jpgTavaly év végén került a boltok polcaira a Keresztül Európán című lemez, amire valószínűleg már nagyon régen nagyon sokan vártak. A Kátya hangja iránti őrület 2008-ban indult el, amikor elénekelte a Valami Amerika 2-ben azt a bizonyos Magányos csónak című dalt. Egyből mindenki rákattant, ezt játszották a rádiók, őt akarták küldeni az Eurovíziós Dalfesztiválra, és valószínűleg sokak számára elsősorban ezzel a dallal lett azonosítva a színésznő neve. Akkor színészi munkáira való hivatkozással a dalfesztiválos felkérésre nemet mondott, ám úgy tűnik, hogy egy, a saját igényeinek inkább megfelelő lemez ellen nincs kifogása. És ez így is van jól.

Akik egy Magányos csónak típusú popos, könnyed lemezre számítottak, minden bizonnyal csalódni fognak. Ez nem az az anyag, amit berakunk, és háttérzeneként jól szól a tennivalóink mellett. Nem, ez "odafigyelős" zene. De nem is zene ez, sokkal inkább a színművészet, a líra és különböző hangzásvilágok változékony randevúinak sora. 

"Én nem tudom mi ez, de jó nagyon" - írta Juhász Gyula Szerelem című versében, és a költemény nem csak az album dala is egyben, hanem meghatározása, amit érzünk, miközben hallgatjuk a Hrutka Róbert által áthangszerelt dalokat. Merthogy Hrutka Róbert az, aki egyébként is letéteményese az igényességnek. 

tompos2.jpgNem csak Juhász Gyula, akinek lírája alapanyagként szolgál a lemezen, van itt még vers Lackfi Jánostól, Kosztolányi Dezsőtől, Szép Ernőtől, vagy éppen Weöres Sándortól. Az "alapanyag" kifejezés nem is annyira pontos, mert nem afféle masszáról van szó, amit feltétlenül uralni akar a hang, vagy a zene. Mert ez utóbbiak sokkal inkább fűszerek, amik kiemelik a költemények igazi ízét. Ez pedig Kátya részéről igazi alázat, és egyben elegáns átlépése a megzenésített versek buktatóinak. Nem utolsó sorban pedig nem más ez, mint ő maga: irodalom és zene - nyers és szívbemarkoló hitelességgel. 

A crossover, mint zenei kifejezés az albumon többféle értelmezést nyer. Egyrészt a zenébe illesztett versek mellett 2-2 dal erejéig- fontos szerepet kap a franciásra vett európai dzsessz és az orosz dalok, amelyek távoliak, ridegek és mégis szívet melengetők, mint egy naplemente Szibériában. Másrészt Tompos Kátya értelmezésében a U2 With Or Without You című örökbecsűje nyugodtan megfér a Tavaszi szél vizet áraszt című dalunkkal, vagy éppen Weöres Sándor verse a Feeling Good-dal. Így sikerülhetett nem újabb bőrt lehúzni valami ismertről, hanem egymásba oltva valami újat létrehozni. 

Igazi "fine dining" ez a lemez a magyar könnyűzene menzáján, külcsín és belbecs kéz a kézben jár dalról-dalra. Vannak itt könnyebb dalok, és nehezebben emészthetőek is, de bármelyiket is választjuk majd, megérdemlik az odafigyelésünket. Tompos Kátya pedig talán egyik szerepe kedvéért sem vetkőzik le annyira, mint ahogy teszi azt dalaiban - megőrizve azt a hitelességet és eleganciát, amiért eddig is szerethető volt.

A Keresztül Európán a Tom-Tom Records gondozásában jelent meg.

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Szerelem?

2. Les Passants

3. Másik felhő

4. Hajnali részegség / Little Wing

5. Вы Сестрицы-Подруженьки

6. Радка Майка Си Думаше

7. Csak a szívem érzi

8. With Or Without You

9. Az én kutyám

10. Belleville Rendez-vous

11. Sej elaludtam / Feeling Good

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása