Kultography

Bemutatjuk az Állatkert új lakóit!

Bemutatjuk az Állatkert új lakóit!

Kultography írása itt: - 2014-03-07 14:18

Íme Elza és Rico, a Fővárosi Állat - és Növénykert új lakói, akikkel a nagyközönség jövő héttől személyesen is találkozhat. A két pápaszemes pingvin fióka még decemberben született, itt, Budapesten. elzarico_1.png

A pápaszemes pingvinek Dél-Afrikában őshonosak, így klimatizált kifutót sem igényelnek. Éppen ezért a sajtótájékoztató idején már a kinti kifutón totyogtak a budapesti példányok, akikhez jövő héten Elza és Rico is csatlakozhat. A pápaszemes pingvin magyar nevét a szemei felett látható csupasz rózsaszín bőrfelületről kapta. Ennek szerepe az állat testhőmérsékletének egyensúlyban tartása. Színűk fekete-fehér, de a fiókák most még szürke színűek.

Elza_2.jpgA két fióka édesanyja is Budapesten született, az apa pedig Hollandiából érkezett. Rico a Madagaszkár című film egyik hőséről kapta a nevét, míg lánytestvére Elza napján született, így a névválasztás.

A pápaszemes pingvinek szaporítása fogságban igazi szenzációnak számít, és emellett természetvédelmi érdekes is szolgál, hiszen az élőhelyük pusztulása, a tojásvadászat és a kevesebb táplálék mellett a Dél-Afrika térségében sajnos nem ritkán előforduló olajtanker katasztrófák miatt a veszélyeztetett állatok közé tartoznak.

Fotó: Várady Eszter

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása