Kultography

Frankofón Filmnapok top 5

Frankofón Filmnapok top 5

Kultography írása itt: - 2014-02-24 12:39

Néhány nap múlva, február 28. és március 9. között kerül megrendezésre a 4. Frankofón Filmnapok. Az Uránia mozi francia filmek előtt tisztelgő fesztiváljának apropóján összegyűjtöttük azt az öt filmet, amelyeket szerintünk vétek lenne kihagyni. Nem volt könnyű dolgunk.

franko.jpg
venus_2573202b.jpgVénusz bundában

Roman Polanski egy jó hosszúra sikerült hollywoodi kitérő után ezzel a kétszereplős kamaradrámával tér vissza az európia mozihoz, ami így valószínűleg nagy érdeklődésre számíthat a fesztiválon. A versenyprogramban induló Vénusz bundában Thomas, a színházi rendező, és a hozzá meghallgatásra érkező Vanda történetét meséli el. A férfi egyre reménytelenebbül keresi darabja főszereplőnőjét, ám Vanda, kezdeti irritáló stílusa ellenére ügyesen elhúzza a castingot... 

Színarany álmok

A versenyen kívül bemutatott alkotások legalább annyi érdekességet tartogatnak, mint a díjért induló társaik. A Színarany álmok a 1970-es években, Kambodzsában lezajló véres filmművészet-felszámolást mutatja be. A dokumentumfilm szemtanúk segítségével próbálja rekonstruálni a vörös khmer rezsim pusztítását, ami a filmek és mozik tönkretétele mellett a színészek halálával is járt. A világnak ezen a felén valószínűleg egyáltalán nem ismert események bemutatása kifejezetten érdekesnek tűnik.

grand-central-tahar-rahim-lea-seydoux.jpgAz erőmű

Az Adéle élete kékhajú lányának szerepével egy csapásra - és teljesen megérdemelten - ünnepelt színésznővé váló Léa Seydoux újból a vágy tárgyaként tér vissza a vászonra ebben a különös szerelmi történetben. Az alkalmi munkákból élő Gary egy atomerőműben próbál szerencsét, ahol megismerkedik Karole-lal. Szerelmüknek azonban nemcsak a nő férjezett volta, de fertőző a radioaktív sugarak is az útjába állnak.

Kilenc hónap letöltendő

Morbid dolog vígjátékot forgatni abból a helyzetből, hogy egy nő nem emlékszik semmire a teherbe esésének körülményeiről? Igen. A franciák azért megteszik? Igen. Elsülhet jól? Így igen! Ariane bírónő, mégpedig a szigorú, végletekig erkölcsös fajtából. Nem elég, hogy rájön, terhes, de az apasági teszt azt is felfedi, hogy egy bűnöző az apa. Igen ám, de Ariane egyáltalán nem emlékszik arra, hogy bármi köze lett volna a férfihoz. Ebből az alapfelállásból vagy egy nagyon vicces, vagy egy nagyon rossz film jöhet össze, mi kíváncsian várjuk a végeredményt.

pic_20140209161432_5r2vhc5c3fy.jpgGrigris

A 2013-a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelölt Grigris rendezője, Mahamat Saleh Haroun is ellátogat a Frankofón Filmnapokra, ám a film nem csupán emiatt érdekes. Franciaország számottevő afrikai kisebbségnek ad otthont, az idei Frankofón Filmnapok kínálatában egy külön kategóriát is szentelnek az afrikai filmeknek. A Grigris ugyan ezen kategórián kívül szerepel, ám csádi-francia koprodukcióként éppen ezt a kapcsolatot erősíti. Grigris egy táncbolond, ám mozgássérült fiú, aki ha tehetné, csak a táncnak élne, ám nagybátyja váratlan betegsége miatt kénytelen beállni a helyi benzincsempész maffiához.

A Frankofón Filmnapok teljes programját az Uránia Nemzeti Filmszínház oldaláról tölthetik le.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása