Kultography

Ezeket olvasod, ha filmrajongó vagy

Ezeket olvasod, ha filmrajongó vagy

Kultography írása itt: - 2014-01-20 15:34

Legalábbis szerintünk. Olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek nemrég a moziba került, vagy hamarosan érkező filmek alapját adják. Itt a Wall Street farkasának eredetije, Phillips kapitány kötete, de a többit is soroljuk.

szaszslid.jpg

Jordan Belfort: A Wall Street farkasa

A könyv, amelyről Leonardo DiCaprio nem hitte el először, hogy igaz lehet. A színész, amikor elolvastB1097338.JPGa a művet képtelen volt elhinni, hogy van valaki, aki őszintén leírja magáról, hogy miket és hogyan csinált, hogyan lopott meg embereket, kábítószerezett, dorbézolt, hogyan szórt el milliókat. Kevés olyan mű van, amelyet a film megnézése után is szívesen olvasunk, Belfort könyve azonban ilyen volt.

Sőt, ezt a kötetet talán még jobb Scorsese több Oscar-díjra jelölt alkotásának megtekintése után a kezünkbe venni: kimondottan érdekes, hogy hogyan fogalmazott maga Belfort, hogy mik azok a részek, amik a mozivászonra adaptált sztoriból kimaradtak. Az anyag még a film megnézése után is megdöbbentő. Belfort a műből két változtatot készített, a második egy bővített kiadás, amelyben már a börtönévei is szóba kerülnek. Nálunk az első változat jelent meg. (Libri Kiadó)

Agota Kristof: Trilógia

trilogia_uj.JPGBár sajnos végül az Oscar-jelölésig nem jutott el, azonban a kilences shortlistre felkerült Szász János A nagy füzet című filmje, amelyet Agota Kristof megrázó művéből készített. A Trilógia című kötetben három Kristof-mű olvasható, köztük A nagy füzet is, amelyből az azonos című mozifilm készült. A másik kettő A bizonyíték és A harmadik hazugság. A három történet szorosan kötődik egymáshoz.

A háborút a nagyanyjuknál átvészelő ikrek a későbbiekben külön utakat róva tapasztalják meg a barbár évszázad embertelen létformáit: keserű szerelmek, kiábrándító csalódások, súlyos megpróbáltatások várnak rájuk. A regény olvasva még meghatóbb, még megrázóbb, ha lehet részeiben még kegyetlenebb, mint Szász filmje. (Cartaphilus Kiadó)

 

Richard Phillips és Stephan Talty: A kapitány kötelessége

Bár sajnos a Phillips kapitányt alakító Tom Hankset (szerintünk méltatlanul) nem jelölték Oscarra, a könyvből B1086372.JPGkészült filmes adaptáció, A Phillips kapitány azonban több jelölést is kapott az idei díjkiosztóra, köztük a legjobb adaptált forgatókönyvét.

E könyv volt az alapja Paul Greengrass rendező filmjének. A könyv egyes szám első személyben íródott, a kapitány gondolatai, visszaemlékezése arra, hogy mi is történt a tengeren 2009-ben. Phillips a Maersk Alabama tengerhajó kapitánya volt, hajóját felfegyverzett szomáliai kalózok szállták meg. A kapitány és csapata azonban nem adta fel a hajót, öt napig tartó küzdelem következett. Phillipsnek sikerült a legénységét és a hajót megmenteni, őt azonban elrabolták a kalózok, majd végül SEAL-egységek mentették meg. (GABO Kiadó)

Lucía Puenzo: A német doktor

Puenzo_A_nemet_doktorkicsi.jpgJanuár 30-án érkezik a hazai mozikba a könyv alapján készült film, amely tavaly a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be. A megtörtént eseményeket feldolgozó dráma mind könyvben, mind filmen elég megrázó: Joseph Mengele a második világháború egyik legveszélyesebb náci háborús bűnöse, aki Auschwitzban emberkísérleteket végzett, a háború után Argentínába szökött, de a bőréből ott sem tudott kibújni. Megszállottan érdeklődött az emberek génállománya és külseje között megfigyelhető összefüggés iránt.

Hírhedt emberkísérleteit ugyan nem folytathatta, de a vártnál jobban kielégítette egy véletlenszerűen kínálkozó lehetőség. Miután megismerkedett zavaros, beteges hajlamainak új tárgyával, a kis Lilithtel, megpillantotta a kislány kedvencét, Herlitzkát. Innen az ötlet, hogy árja porcelánbabákat kezdjen gyártani egy patagóniai kisvárosban. A történet Mengele argentín bujkálásról, az utána folytatott kutatásról szól. (Európa Kiadó)

Markus Zusak: A könyvtolvaj

A regény eredetileg 2010-ben jelent meg nálunk, január 30-án azonban érkezik a regényből készült film, így új Markus Zusak - A könyvtolvaj.jpgborítóval újra kiadásra kerül. Aminek mi nagyon örülünk, mert így azok is el tudják olvasni, akik esetleg az eredeti megjelenésnél valamiért nem tudták vagy nem akarták kezükbe venni Zusak regényét. A könyvtolvaj zseniális mű, amelyet nem lehet könnypotyogtatás nélkül végigolvasni.

1939. A náci Németország. Az ország visszafojtja lélegzetét. A halálnak sohasem volt még ennyi dolga.
Liesel, egy kilencéves kislány a nevelőszüleivel él a Himmel utcában. A szüleit koncentrációs táborba vitték. Liesel könyveket lop. Ez az ő története meg a Himmel utca többi lakójáé, amikor a bombák hullani kezdenek. (Ulpius-ház)

Wil Haygood: A komornyik – A történelem szemtanúja

B1092825.JPGBár a Forest Whitaker címszereplésével, zseniális színészi gárdával készült filmet az Oscaron nem jegyzik, mégis zseniális filmes alkotásról és az alapját adó remek könyvről van szó, amelyet nem hagyhatunk ki a felsorolásunkból. A vékony (120 oldal) kis könyvecske a Washington Post újságírójának munkája arról az afro-amerikai férfiről, aki nyolc elnököt szolgált végig komornyikként Trumantól Reaganig.

Munkája során a komornyik szemtanúja volt a történelemnek, jelen volt az Államok sorsát befolyásoló legfontosabb döntések megszületésénél is. Az erre visszaemlékező kötetben fotókat is találhatunk a filmet ihlető férfiról, Eugene Allenről és családjáról. (GABO Kiadó)


nyaruto.JPGJoyce Maynard: Nyárutó

A Maynard regényéből Kate Winslet és Josh Brolin főszereplésével készült film február 6-án érkezik a hazai mozikba, a könyv azonban már most megtalálható a boltok polcain. Szívszorító, megrendítő remekművet olvashatnak azok, akik kezükbe veszik Maynard egyébként nem túl vastag könyvét.

A kötetben van minden, ami meghatározza az életünket: szerelem, szenvedély, betegség, féltékenység, árulás. Remek mű, amely tökéletes képet ad az emberi működésről, az emberi szív titkairól és arról, hogy mennyire sebezhetőek, adott esetben mennyire számítóak vagyunk mi emberek. (Alexandra Kiadó)

Joan D. Vinge: 47 Ronin

B1094805.JPGBár a Keanu Reeves főszereplésével készült film sok helyen megbukott, a kritikusok nem kedvelték, mi azért szerettük, akárcsak Joan D. Vinge regényét, amely egyébként a film forgatókönyvén alapszik. A 47 ronin valós eseményeken alapuló története a szamuráj becsületkódex, a busidó egyik leghíresebb példája, egyben a 18. század eleji feudális Japán egyik legvéresebb bosszúhistóriája.

Asano urat, a 47 szamuráj vezetőjét rituális öngyilkosságra kényszerítik egy udvari hivatalnok bántalmazása miatt. Az úr nélkül maradt harcosok, azaz immár roninok bosszúja az erőszak valóságos láncreakcióját indítja el, és a kegyetlen küzdelemben a történelmi szereplőkön kívül a japán mitológia lényei, boszorkányok, démonok és más mesés teremtmények is részt vesznek. (Libri Kiadó)

Marcus Luttrell és Patrick Robinson: A túlélő

A jelenlegi tervek szerint február elején jelenik meg hazánkban Marcus Luttrell önéletrajzi könyve, amelyből 6a00e54f7fc4c58833019b0395972a970c.jpgazonos címmel, Mark Wahlberg főszereplésével mozifilm is készült. Ez utóbbi a jelenlegi tervek szerint február 6-án érkezik meg a magyar mozikba. Luttrell az egyetlen túlélője annak, a Red Wings Operation nevű SEAL-akciónak, amelyet 2005-ben terveztek és amely végül súlyosan megbukott.

Az akcióban négy katonának kellett volna elfognia vagy megölnie egy tálib vezért, Ahmad Shahd-ot. Ez azonban nem sikerült, az egységből hárman meghaltak, Luttrell csodával határos módon túlélte az eseményeket. Erről az akcióról szól a könyve. (GABO Kiadó)

Andrew Kaplan: Homeland - Carrie Futása

B1080463.JPGKicsit kakukktojás a könyv a többi között, ugyanis nem mozifilm, hanem egy sorozat alapját adja, ennek ellenére nem hagyhattuk ki az összeállításból. Kaplan műve a sorozat előzrményregénye. Izgalmas, fordulatokkal teli olvasmány, letehetetlen mű, olyan, amelyet az olvasó egy szuszra ki akar végezni, mert tudni akarja, hogy mi történik a következő oldalakon.

Bejrút, 2006. Carrie Mathison CIA-ügynök hajszál híján menekül csak meg egy csapdából, amit egy Fülemüle kódnevű kettős ügynök állít neki. Carrie arra gyanakszik, hogy tégla van a CIA-n beül, és gyanújával a bejrúti állomásfőnököt is szembesíti. Másnap már a cég Langley-i központjában találja magát, lefokozva, irodai munkára kárhoztatva. Carrie különleges képességgel rendelkezik, amelyet részben bipoláris zavarának köszönhet: előre látja az emberek viselkedését, megérzi, hogyan reagálnak bizonyos eseményekre. A betegségét titkoló nő rádöbben, hogy egy terrorista akció nyomaira bukkant Bejrútban. A főnökei ellentétes parancsát figyelmen kívül hagyva saját szakállára kezd nyomozni, hogy megtalálja a kapcsolatot Fülemüle és Abu Nazir, az Al-Kaida iraki vezetője közt. Mindent feláldozna azért, hogy elfoghassa a terroristavezért, de arra, ami küldetése során történik vele, még ő sem számíthatott.  (XXI. század Kiadó)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása