Kultography

Főzőcskézős karácsonyi könyvek

Főzőcskézős karácsonyi könyvek

Kultography írása itt: - 2013-12-21 15:00

Gasztroforradalmat élünk, forradalmi szakácskönyvekkel, így azok sem maradhatnak ki a karácsonyi ajándékos listából. Ötöt választottunk ki.

szakacsslid.jpg
Jamie Oliver: Jamie 30 percesekB1081623.JPG

Kételkedtünk, hogy tényleg megy-e több fogásos menü elkészítése 30 perc alatt, de aztán kipróbáltuk. És sikerült. Jamie Olivert szinte mindenki szereti, így az ő könyvével valószínűleg nem lőhetünk mellé egy a magát a konyhában jól érző megajándékozottnál (kivéve, ha mások is úgy gondolják, hogy Jamie-t kell neki venni). A Pucér szakács a könyvével azt akarja megmutatni és megtanítani az embereknek, hogy igenis lehet gyorsan, jót főzni, nem kell junk foodot fogyasztani, vagy állandóan rendelni.

A könyvben ötven összeállítást publikált, amelyeket között mindenki megtalálhatja a kedvére valót, legyen szó húst imádóról, tésztát kedvelőről vagy vegetáriánusról. Mi imádtuk a paradicsom leveses, a mustáros csirkés és az angol piknikes menüt is. (Park Kiadó)

Bezselics Ildikó: Receptek a Két cica konyhájából

B1090095.JPGA Két cica konyhája bloggerének első szakácskönyve kis formájú, gyűrűs, könnyen kezelhető darab, amely remekül elfér a konyhákban. Ildikó a receptek mellett tanácsot is ad, amelyek a kezdő és a már tapasztalt szakácsoknak, háziasszonyoknak is segítségére lehetnek. Így például a konyha takarításával, felszerelésével kapcsolatban is kapunk tippeket, megtudhatjuk, hogyan néz ki egy 5 fogásos étkezés menete és mik szükségesek hozzá, illetve hogyan töltsük fel a kamrát.

A receptek közül kipróbáltuk és nagyon szerettük a mentás halfasírtot, az almával töltött sült csirkét, a túrógombocót vodkás narancsöntettel és a töltött dagadót kelkáposztás krümplipürével. (Athenaeum)

Hugh Fearnley-Whittingstall: Három jó dolog... a tányéron

Egy újabb zseniális könyv, amelyet mindenkinek ajánlunk! Egyszerű remek ötletek, három alapanyagból (na jó, B1098605.JPGmeg néha egy kis extrából). A tapasztalatok szerint, aki rendszeresen főz, egy idő után eljut arra a holtpontra, hogy nem tudja, milyen újdonságot tegyen szerettei elé az asztalra, ráadásul nem akar túl bonyolult fogásokkal bíbelődni. A Három jó dolog e problémára is megoldást nyújt - a legtöbb esetben három alap dologból kínál ízletes, könnyen elkészíthető fogásokat. A könyvben a receptek neve helyett olyan hármas felsorolásokat találunk, mint a „bab, olajbogyó, mozarella", „bárányhús, paradicsom, feta sajt", „tök, gnocchi, sajt", „paradicsom, tojás, kenyér", „hal, hagyma, olajbogyó", „lepényhal, citrom, krumpli", illetve „paszternák, fokhagyma, kéksajt".

A receptek könnyen elkészíthetőek, jól követhetőek, remek fogásokat csinálhatunk a segítségükkel. Amit nagyon szeretünk benne, hogy 2 személyre szóló adagokkal dolgozik, így, aki kisebb adagokat szeretne főzni, annak is könnyű dolga van. (Alexandra Kiadó)

Lotta Lundgren: Ha én főznék neked

B1086060.JPGNem mindennapi darabbal bővült a gasztronómia műfaját elárasztó könyvek száma, éppen ezért ezt a kötetet olyanoknak ajánljuk, akik szeretik a különleges, nem sematikus dolgokat. Szerzője a svéd Lotta Lundgren, aki minden tekintetben szakított a hagyományokkal, és kihívó, meghökkentő, szórakoztató kiadványával bizonyítja, hogy nem csak összegumizott hajjal, kötényben, agyondolgozott kézzel lehet jó háziasszony az ember lánya, hanem akár dögösen, vonzón, ahogy önmagát megálmodta.

Amilyennek látni akarja őt a bestia, akit évezredek tapasztalata szerint etetnie kell. Mindez persze nem jelenti azt, hogy Lotta ne állított volna össze egy nagyon jól használható, alapos leírásokkal, kitűnő ötletekkel teli, ösztönző szakácskönyvet. Ami még arra is jó lehet, hogy ne kelljen olyan gyakran elválni ágytól és asztaltól. (Geopen Kiadó)

B1088822.JPGAdorján Éva: Egészséges finomságok

A nyers ételek fogyasztása is egyre népszerűbb. Ennek a trendnek megfelelően készült Adorján Éva könyve, aki desszerteket ajánl nekünk, nyers formában. Az egyes finomságok cukor, tej és tojás nélkül készülnek, sütést sem igényelnek. Ráadásul mindegyikük gluténmentes is.

A kötet tippet ad a magtejek (például mandula) elkészítéséhez, a ház aszaláshoz is, amellett, hogy több receptet is kínál. Készíthetünk a segítségével mazsolás bonbont, citrus granolát, fahéjas-kesukrémes almát, turmixokat, illetve pitéket is. (Libri Kiadó)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása