Kultography

Csontszüret - újabb remek ijfúsági regény felnőtteknek is

Csontszüret - újabb remek ijfúsági regény felnőtteknek is

Kultography írása itt: - 2013-12-18 18:22

Általában félve veszek a kezembe olyan kötetet, amelyet valamelyik másik sorozathoz, más író munkájához hasonlítanak. Így vot ez a Csontszürettel is, amelyet Az éhezők viadalához (minden disztópiát ahhoz szokás manapság) hasonlítottak, illetve a hasonlítgatásokban felmerült Harry Potter és J. K. Rowling neve is. A kötet olvasása után azonban tudom: nem kellett volna félnem. Igaz, az is tény, hogy a fent említett sorozathoz, sem névhez nem kellett volna kapcsolni.

csontslid.jpg

A történet szerint 2059-ben járunk. A világ nagyvárosai a Scion erőszakszervezet befolyása alatt állnak. Paige B1075231.JPGMahoney a londoni Hét Pecsét fedőnevű bűnüldöző szervnek dolgozik. Feltöri mások elméjét, és a gondolataikban kutat fontos információk, összeesküvési tervek után. Paige ugyanis egy álomjáró, akit miután letartóztatják, egy még sötétebb és gonoszabb erő keríti hatalmába, mint a Scion. Oxford több évszázada lekerült a térképről, azóta titkos börtönváros, ahol a legmegátalkodottabb bűnözőket tartják fogva egy idegen faj felügyelete alatt. A Rephaimok álomjárókat toboroznak a hadseregükbe. Paige mentora és kiképzőtisztje egy Warden nevű alak, aki mestere és egyben halálos ellensége is lesz. Ahhoz, hogy szabaduljon, be kell törnie Warden elméjébe, és felfedni a titkát…

Samantha Shannon regénye remek mű, megfogja az olvasót, sodorja magával a történet, aki ezáltal képtelen letenni a könyvet, nem szabadul tőle, amíg az utolsó betűt fel nem falta belőle. Nem véletlen, hogy a történet világszerte óriási népszerűségnek örvend. Samantha tökéletes világot épített fel, aprólékosan kidolgozott részletekkel, karakterekkel, éppen ezért a könyv elején egy kicsit nehéz átrágnia magát az olvasónak (hosszú időbe telik míg minden összefüggést megértünk), de amint ezen átlendül igazi csodavilágban találja magát. Az írónő tökéletesen ülteti el a gondolatokat művével a jelenlegi világunkról a fejekben.

Ezzel kapcsolatban egyébként az írónő úgy nyilatkozott: nem az volt a célja, hogy megjósolja a jövőt, hanem az, hogy megmutassa, hogyan alakítja a múlt a jelent.

De nem csupán a napjaink problémáira utaló gondolatiság épült be tökéletesen a történetbe. Paige is remekül felépített hősnő, olyan, akinek a karaktere sokat jelenthet a fiatalok számára: egyszerre erős, bátor, kitartó, független, önálló és sebezhető, emberi. A karakterfejlődése tökéletes a mű folyamán, ő sem tökéletes, bőven van mit tanulnia.

Izgalmas világ ez, amelyről nehéz írni, mert annyira összetett. Egy biztos, mi nem csak tiniknek ajánljuk, felnőttek számára is élvezetes olvasmány, 15-től 70 éves korig szinte bárkinek oda mernénk adni.

A mű annyira jól sikerült, hogy már a filmes jogai is elkeltek, a 20th Century Fox vásárolta meg, így várhatóan a közeljövőben a mozivásznon is találkozhatunk majd Paige Mahoney-val. Egy biztos, mi nagyon várjuk a folytatást, Shannon ugyanis hét részt tervezett Mahoney történetéből.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása