Kultography

Szimpla Háztáji: környezettudatos, családias hely rengeteg finomsággal

Szimpla Háztáji: környezettudatos, családias hely rengeteg finomsággal

Mádai Adrienn írása itt: - 2013-11-11 16:00

1382323_203758309804113_658311863_n.jpgMár nem kell vasárnapig várni, ha háztáji ízekre vágyunk. A Szimpla kerti piac őstermelőinek portékáit már a Kazinczy utca 7-ben található Szimpla Háztájiban is megvásárolhatjuk. Mangalica sonkás szendvics, padlizsánkrémes pirítós, házi sütemények és bio szörpök garantálják, hogy nehéz legyen a döntés, mit is kóstoljunk meg.

1460072_210058715840739_1906174456_n-300x225.jpgElőször a hely hangulata fogott meg bennünket. Kockás abrosz, magas székek, cserepes növények a fal mentén húzódó pulton, amelyekben elvétve még egy-két csigaházat is fellelhet a szemfüles vendég. Majd előkerültek a pöttyös bögrék is, azok a bizonyos fehér alapon piros pöttyös bögrék, amiket óvodáskorunk óta nem láttunk. Az evőeszközök, tányérok, villák, kések, kanalak pedig cukornádból készültek, így minden, ami nem pöttyös bögre vagy kávés csésze és kiskanál, az bizony lebomlik, és nem terheli a környezetet feleslegesen. Na de nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen egy falatozó, ahol bio ételeket és háztáji finomságokat árulnak, egyértelmű, hogy figyel a környezetbarát kiegészítőkre.

Miután kicsodálkoztuk magunkat a berendezésen, szemügyre vettük a kínálatot is. Mangalica sonkás, házi szalámis, vegetáriánus és vegán szendvicsek mellett kencék is szerepeltek a menün, amiket végig is kóstoltunk. A padlizsánkrém édes és fűszeres, a tojáskrém lágy és finom, a májpástétom íze markáns, a gombakrémre és a körözöttre pedig már nem maradt kapacitásunk. A szendvicsek 590 forintba kerülnek, míg a kencék és a pirított bagett 700 forintba. Mindennap meleg étel is vár a betérő éhes vendégekre. A leves és a főétel naponta változik, mikor ott jártunk épp sűrű, illatos paradicsomleves és krumplifőzelék volt a menü fasírttal, de szürke marhából készített gulyásleves, karfiolleves is gyakran szerepel a kínálatban különböző főzelékekkel kiegészítve. A levesben ráadásul az a jó, hogy annyit szedünk magunknak, amennyi a tányérunkba belefér, vagy amennyi épp jólesik, így mindenki maga döntheti el, mekkora adaggal óhajt megbirkózni. A napi menü ára 1100 forint.

De nem csak délben és vacsora időben érdemes betérni a Kazinczy utca 7-be, hanem reggel is. A kávék ugyanis Has Bean szemeskávékból készülnek, és ez is változó, hogy például épp szumátrai vagy nicaraguai pörkölt kávébabokat használnak a baristák. Mi egy nicaraguai szemeskávéból készült tejeskávét kóstoltunk meg, aminek lágy, aromás íze valódi felüdülés volt a sok borzalmas irodai barna lötty után. Egy espresso 390, egy flatte white 560, míg egy cappuccino 490 forintba kerül.

Az igazi finomságok azonban a különleges házi szörpök. A kínálatban szerepelnek piros ribizlis, fekete ribizlis, szedres, csalános, bodza bogyós, levendulás szörpök, sőt egy kettőnek van cukormentes verziója is, mint például a levendulásnak. A szörpöket helyben is fogyaszthatjuk (120 ft/dl), de ha valamelyik megízlik, akkor egy üveggel is vehetünk belőle. Kalandorlelkeknek ajánljuk a csalánosat, amelynek édes íze minket leginkább a bodzára emlékeztetett. A szörpök mellett lekvárokat, fűszereket, virágporokat is vásárolhatunk üveges kiszerelésben.  Sajtot, sonkát és egyéb élelmiszert egyelőre nem árulnak a Szimpla Háztájiban, így ezek beszerzéséhez még mindig meg kell várnunk a vasárnapi piacot.

S ha mindez nem lenne elég, akkor ott vannak még az egészséges vagy épp kevésbé egészséges édességek is, a házi hájas sütemények, a krémes Csengő joghurtok és persze a biocsoki, ami valami mesés. De hogy valami negatív kritikát is megfogalmazzunk a hellyel szemben, a magas bárszékek bizony egyáltalán nem vendégmarasztalóak, véleményünk szerint egy-két kényelmes fotel elférne valamelyik sarokban. Ezt leszámítva azonban teljes elégedettséggel és jóllakva távoztunk a Szimpla Háztájiból, amit minden arra járónak csak ajánlani tudunk.

Fotók: Szimpla Háztáji Facebook-oldala

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása