Kultography

Pénteken ismét játszva tanulhatunk a Kutatók Éjszakáján

Pénteken ismét játszva tanulhatunk a Kutatók Éjszakáján

Pataki Anita írása itt: - 2013-09-24 14:47

Több, mint hetven intézmény csatlakozott az idei programhoz, ahol a látogatók kora estétől egészen hajnalig válogathatnak a bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások közül. A rendezvény egész Európában ugyanazen a napon kerül megrendezésre. A magyarországi egyetemeken és kutatóintézetekben országszerte látványos és izgalmas programokkal készülnek a szervezők. Szinte minden tudományág képviselteti magát az éjszakán, a robotikától kezdve a csillagászaton át egészen a fonetikáig rengeteg mindennel foglalkozhatunk.

Idén a Dürer Rendezvényház szolgál központi helyszínként, ahol többek között a SOTE egész napos programján keresztül bepillanthatunk a gyógyítás folyamatába. Újraélesztési bemutatót tekinthetünk meg, vagy megtudhatjuk, hogyan lehet hatóanyagokat kivonni növényekből. De a Dürerben felállított Bódító kutatás, Részegítő tudomány illetve Szenvedélyes kíváncsiság névre keresztelt színpadok is megannyi izgalmas témába engednek bepillantást a bogaraktól vagy a Facebooktól egészen a női-férfi agy különbségeiig. Más helyszíneken GPS-el navigálhatunk el egészen az Uránuszig, játszhatunk az evolócióval, bepillanthatunk egy sorozatgyilkos gondolkozásába vagy preparátumokon keresztül az állataink belsejébe. Az új helyszínként csatlakozó A38-on zenei fejlesztésekkel találkozhatunk, majd ugyanitt ingyenes bulival zárhatjuk az estét.

A fővároson kívül is számtalan program várja a kíváncsi résztvevőket. Szegeden például a vér tanulmányozására lesz lehetőség, Miskolcon a Tesla tekercset ismerhetjük meg közelebbről Pécsett pedig óriás DNS építéssel vagy 3D-s nyomtatással játszhatunk.

A programok minden helyszínen ingyenesek, ám sok közülük regisztrációköteles és ezek nagyrésze már be is telt. Ám legalább ugyanennyi szabadon látogatható esemény várja a látogatókat, a részletes programot és a regisztrációt a Kutatók Éjszakája honlapján találhatják meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása