Kultography

Stohl András újra a csúcson – a legjobb férfi főszereplő

Stohl András újra a csúcson – a legjobb férfi főszereplő

Kultography írása itt: - 2013-09-23 11:36

[caption id="attachment_59143" align="alignright" width="300" caption="Mephisto - Stohl András"][/caption]

Ahhoz, hogy Stohl András remek színházi színész, soha kétség nem férhetett. Ám erről sokan a tévés, bulvár szereplései, balesetei miatt megfeledkeztek, vagy akár meg is kérdőjelezték ezt. Szerencséjére azonban volt olyan színházi rendező, aki végig kiállt mellette és bízott benne, aminek meg is lett az eredménye. Több előadásban is remek színészi teljesítményt nyújtott, olyannyira, hogy a színikritikusok az Alföldi rendezte Mephistóban mutatott játékáért neki ítélték az előző évad legjobb férfi főszereplőjének  járó díjat. Megérdemelten.

A női főszereplőknél már nem volt ilyen egyértelmű a kérdés, éppen ezért megosztott díj született:  Eszenyi Enikő a Vígszínház Jóembert keresünk és Csákányi Eszter a 42. hét (Pintér Béla Társulata) című előadásért megosztva vehette át a legjobb női főszereplőnek járó elismerést. A legjobb férfi mellékszereplő Bányai Kelemen Barna lett (Bányavakság Yorick Stúdió – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata), míg a hölgyeknél ezt a díjat Tenki Rékának ítélték, a Nemzeti Színház Sirály című előadásában megformált karakteréért.

[caption id="attachment_59144" align="alignleft" width="300" caption="Angyalok Amerikában - Nemzeti Színház"][/caption]

A legjobb előadás a Katona József Színházban született: A nép ellensége című produkció volt a legjobb az évadban. A legjobb rendezésért járó elismerést Andrei Serban nyerte el, aki a Nemzeti Színház Angyalok Amerikában című előadását állította színpadra. A díjat a főszerepet alakító Alföldi Róbert vette át, Andrei Serban videoüzenetben köszönte meg az elismerést.

Székely Csabának ítélték a kritikusok a legjobb új magyar drámáért járó díjat a Bányavakság című művéért. A legjobb zenés/szórakoztató előadás díját Mohácsi János nyerte el az Örkény Színház Liliomfi című előadásáért. A legjobb független színházi előadásért járó elismerést a Füge Produkció és a Kaposvári Egyetem A Dohány utcai seriff című, Mohácsi János rendezte előadása kapta. A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díját a Budapest Bábszínház Semmi című, Hoffer Károly rendezte produkciója nyerte el.

Izsák Lili nyerte el a legjobb díszletnek járó díjat a Nemzeti Színház Angyalok Amerikában című produkciójáért, a legjobb jelmez díját pedig Remete Kriszta vehette át az Örkény Színház Liliomfi című előadásáért. A legjobb színházi zenének járó díjat Kovács Mártonnak ítélték a Füge Produkció és a Kaposvári Egyetem A Dohány utcai seriff és az Örkény Színház Liliomfi című előadásáért. A legígéretesebb pályakezdő díját Tasnádi Bence, a Katona József Színház művésze kapta. Orlai Tibor produceri tevékenységéért a különdíjat nyerte el.

Az életműdíjat idén Zsámbéki Gábor rendező, a Katona József Színház volt igazgatója vehette át.

Kultography/MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása