Kultography

Játékos tanulás - könyvek iskolakezdéshez

Játékos tanulás - könyvek iskolakezdéshez

Mádai Adrienn írása itt: - 2013-09-06 12:45

Logico Piccolo sorozat

A Logico Piccolo sorozat füzetei és kártyái remek kiegészítésül szolgálnak az iskolakezdés során. A Jelvadász, Betűvadász, Számvadász elneveésű fejlesztő csomagok feladatait az iskola előkészítésére, illetve az első osztályosok számára állították össze. A feladatok játékos formában segítik a betűk, számok megismerését. Az óvoda nagycsoportjában a még olvasni nem tudó gyermekek a betűalakokat, a formákat figyelik meg és jelként ismerik fel azokat. Az első osztályosok az iskolában megtanult betűket tudják ismételni, gyakorolni, hogy minél jobban rögzüljön a meglévő tudásuk. A nehézségekkel küzdő, lemaradó gyermekek célirányos fejlesztésként is használhatják. A fokozatosság elvét szem előtt tartva a kártyák és füzetek egyre nehezedő és egymásra épülő feladatokat tartalmaznak.

 

Arany ABC, Óvodától iskoláig

Donászy Magda két könyvére még a szülők is emlékezhetnek gyerekkorukból, hiszen ez a két kiadvány sokunk könyvespolcán ott volt, vagy talán még ott van ma is. A bájos, girbe-gurba gyermekrajzokra hajazó illusztrációkat Reich Károly készítette az Arany ABC-hez, amely segít felkelteni a kicsik érdeklődését a magyar ábécé iránt.

Az Óvodától iskoláig a kisiskolásokhoz és az óvodából éppen kilépő gyermekekhez szól. Az igényes, érthető líra könnyedén átlendíti a gyerekeket az óvodából iskolába való váltáson. Ennek a két „retró" könyvnek a lapozgatása közben nem csak a gyerekek szórakoznak majd jól, de közben a felnőttek is elmerenghetnek a múlton.

 

Tesz-Vesz Város sorozat

A Tesz-Vesz Város sorozat mesekönyvei már régóta a piacon vannak, és sikerük fénye a mai napig nem kopott meg. Cicót és barátait a gyerekek hamar megszeretik, és a televíziós sorozat mellett örömmel forgatják a könyveket is. A Tesz-Vesz Város iskolája című könyvben a kicsik megismerkedhetnek az iskolával és az iskolai feladatokkal, de az ABC-re és a számokra is külön hangsúlyt helyez a könyv. A Tesz-Vesz Város A-tól Z-ig című játékos értelmező szótárban az egyes szavakhoz mulatságos képek tartoznak. Az ezernél is több illusztráció egy-egy rövidke történetet rejt, amelyek megmagyarázzák a kifejezéseket.

A kötet segítségével több száz új szót ismerhetnek meg a kisiskolások, ezzel is fejlesztve szókincsüket. A gyerekek érdeklődéséhez igazodva számtalan témában találunk Tesz-Vesz Város könyvet, így minden szülő megtalálhatja azt a kötetet, amely biztosan felkelti csemetéje érdeklődését.

 

Szó-ta-go-ló mesék

Az olvasás megtanítása az általános iskola első évében az egyik legfontosabb feladat, hiszen általa az egész iskolai munkát, illetve az olvasáshoz való hozzáállást alapozzuk meg. Ehhez nyújtanak segítséget Ballér Judit Szó-ta-go-ló rövid történeteket tartalmazó mesekönyvei, amelyek hamar a kicsik kedvencévé válnak. A kedves mesék mellett ugyanis színezhető rajzok teszik játékossá a kisiskolásoknak az olvasásni tanulást.

A szövegértő olvasás kialakításának egyik alapfeltétele, hogy a gyerek értse is, amit olvas, ebben segítenek a mesék mellett található rajzok is. Így a kisiskolások olyan szövegeken gyakorolhatnak, melyben ők is érdekeltté válnak, kíváncsivá teszi őket és épp ezért várják a végét. A Szó-ta-go-ló mesekönyvek megszólítják a gyereket, így segítik elsajátítani az olvasás tudományát.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása